ETTEVAATUST See laste seas leviv TikToki trend võib lõppeda surmaga

Naine
Copy
Ettevaatust! Lämbumisohtu kaasa toovad rumalad väljakutsed levivad laste seas.
Ettevaatust! Lämbumisohtu kaasa toovad rumalad väljakutsed levivad laste seas. Foto: Shutterstock

Kui meie lapsepõlv möödus õues liivakastis, kasvavad paljud tänapäeva lapsed üles internetis. Kuigi internetiavarustes on alati ohte varitsenud, võivad nendega kaasneda lastele tõsisemad tagajärjed, sest neil puudub veel kriitiline mõtlemine. TikTokis keelati äsja ära väljakutse, mille tõttu on surnud juba kümmekond last.

Viimastel aastatel ülipopulaarseks muutunud TikTokis levivad sageli väljakutsed, millest osa võttes on võimalik hea video korral kuulsust koguda. Selle peale lootis ka üheksa-aastane Arriani, kuid kahjuks sai ohtlik väljakutse tüdrukule saatuslikuks.

Arriani Jaileen Arroyo suri eelmise aasta 26. veebruaril lämbudes, sest ta võttis osa hirmuäratavast väljakutsest, kus sotsiaalmeedia kasutajad kägistavad end teadvusetuks. Tüdruku isa Heriberto Arroyo Roman ja ema Christal Arroyo Roman keelasid juhtumi järel TikToki kohtusse. Nad väitsid, et TikTok reklaamib suurema kasumi ja kaasatuse saamiseks igasuguseid väljakutseid, mõtlemata, kuidas need laste psüühikale mõjuda võivad. Platvorm aga eitas, et minestamise väljakutse oleks kunagi nende trend olnud.

Paraku pole Arriani juhtum ainuke, kus laps üritas video jaoks minestada ning selle tagajärjel suri. Avalikkusele teadaolevalt on väljakutse tagajärjel surnud ligi kümme last, mistõttu keelati TikTok näiteks Indias ja Itaalias ära. Samuti on TikTok kustutanud ära kõnealuse väljakutse hashtag'i ehk videoid ohtlikust väljakutsest platvormil enam ei kuvata.

Siiski tuleks lapsevanemana oma lastel internetis silma peal hoida. Kuigi TikTok on teinud endast oleneva, et see väljakutse enam ei leviks, ei tea kunagi, millal mõni uus sünge taustaga väljakutse populaarseks muutuda võib. Ei tasu lootma jääda sellele, et küll keegi avastab ja olukorra lahendab – parem karta, kui kahetseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles