Enamiku jalaprobleemide põhjus peitub su enda kingade sees

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Suvel on paljude jaoks probleemiks jalgade hõõrdumine ja villid, sest kuumus ajab jalad tursesse ning higiseks. Lisaks on väga sagedased jalaprobleemid paksenenud nahk, katkised varbaküüned ning lihas- või liigesevalu.

Soome jalaarst Veera Keltanen ütles, et kõige sagedamini põhjustavad probleeme halvasti valitud jalanõud. «Peaaegu kõiki jalaprobleeme saaks ära hoida, kui ei oleks moodsaid jalatsimudeleid,» ütles ta väljaandele MeNaiset. Vastupidiselt levinud uskumusele ei tohiks Keltaneni sõnul jalatseid valida selle järgi, mis toetaks jalga, vaid vastupidi: jalats ei tohiks jalga toetada. See võib paljude jaoks olla hõõrumise põhjuseks.

Jalats peaks olema võimalikult pehme, kerge ja mugav. Hea jalatsi tunneb sageli ära selle järgi, et see tundub jalas esimesel proovimisel mõnus. Jalanõusid peaks poes korralikult proovima, nii seistes kui kõndides. Ei tohiks mõelda, et jalavari tuleb sisse kanda, enne kui end selles hästi tundma hakkad.

Loe ka: Mis riideid kannab Elizabeth II kodus?

Samuti ostavad inimesed liiga väikeseid, kitsaid ja lühikesi kingi, milles jalg ei saa korralikult liikuda. Jalanõu kuju peab vastama jala kujule – seejuures tuleb arvestada, et astudes jalg laieneb kõvasti. Jalatsis peab olema pikima varba ees 1–1,5 sentimeetrit vaba ruumi. Lahtiste jalanõude puhul ei saa mõistagi nii palju ruumi jätta.

Kui jalad pidevalt hõõruvad, ehkki kaitsed oma nahka ja vahetasid jalanõud välja, tuleks panna aeg ortopeedi juurde kinni – võib olla astud valesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles