Värske uuring: kui sa suudad seista ühel jalal üle kümne sekundi, siis...

Ele Kalda
, reporter-toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Brasiilia teadlased palusid 1702 täiskasvanul vanuses 51–75 seista kümme sekundit ühel jalal, ilma et nad toetaksid end kuhugi. Mis sellest välja tuli ja miks säärane lihtne tasakaalutest võib olla tõhus vahend haiguste prognoosimisel?

Kui noorematel uuringus osalejatest läks test untsu vaid viiel protsendil, siis üle 70-aastastest katsealustest suutis testi sooritada vaid veidi vähem kui pool.

Väidetavalt annab kõigest kümme sekundit ühel jalal seismine hea ülevaate inimese tervislikust seisundist. Uuringust selgus ka, et neil, kel ülesanne ei õnnestunud, oli 84 protsenti suurem risk surra järgmise kümne aasta jooksul.

Loe ka: Pikk ja põnev edetabel, kus eestlannad on kolmandal kohal

Kuid uuringus ei võetud arvesse muid olulisi tegureid, nagu toitumine, kaal vms. Osalejad, kes ei suutnud ühel jalal kümme sekundit seista, olid niigi kehvema tervisega, nii et õnnestunud tasakaalutest pole kindlasti tervise ja pikaealisuse garantii.

Sellegipoolest näitab eksperiment, et tasakaalutest, lisaks muudele diagnostilistele meetoditele, sobib terviseriskide varajaseks tuvastamiseks ja kõrvaldamiseks. Tasakaalu parandavad harjutused ennetavad kukkumist ja sellest tulenevaid vigastusi, kirjutab Cosmopolitan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles