3 rumalat ja väga tavalist võimalust ilusa ilmaga haigeks jääda

Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy
Ahvatlusi on igal pool.
Ahvatlusi on igal pool. Foto: Shuttertock

Kaua igatsetud suvi ei olegi nii ohutu. Paljud ootasid-ootasid ja nüüd korraga avastavad: olen haige! Just parimal soojal ajal. Just niigi üürikesel puhusel ajal. Miks?

Konditsioneer

Salakaval haigeks tegija number üks! Tavaline valem – ilm on kuum, auto päikese käes veelgi kuumemaks köetud. Nii mõnus on konditsioneer põhja lüüa. Ära seda parem tee!

Ventilaator on veidi inimsõbralikum jahutaja kui konditsioneer.
Ventilaator on veidi inimsõbralikum jahutaja kui konditsioneer. Foto: Shutterstock

Vaid üksikud meist elavad sellised segased sõnumid külmetumata üle. Enamiku keha ei suuda vahetult palavuse otsa saabuva tehisjaheduse ja tuule kombinatsiooniga kohaneda. Parimal juhul ootab krõbe kurk, halvemal angiin.

Loe ka seda: Mis muudab kuumuse eriti ohtlikuks?

Kuumarabandus

Palavus pole sugugi vaid mõnus ja tore, vaid tõsine terviserisk. Ülekuumenemine on eluohtlik! Eriti ränga ohu lood endale siis kui kuuma käes rasket tööd või trenni teha rügad, alkoholi tarvitad või magama jääd. Sellel aastal on erinevad kuumusest tingitud või võimendatud seisundid surma põhjustajate seas juba arvestataval kohal. Ole mõistlik ja hoia kuumal keskpäeval varju, veepudel ligi!

Kuumus ja suvi võivad ka pea muretult soojaks kütta, aga tasub meeles pidada, et tervisele tähendab see tõsiseid riske.
Kuumus ja suvi võivad ka pea muretult soojaks kütta, aga tasub meeles pidada, et tervisele tähendab see tõsiseid riske. Foto: Shutterstock

Puhkusepauk

Mida see tähendab? Niipea kui puhkus pihta hakkab, ülteb millegipärast ka tervis üles. Tuleb angiin, peavalu, kõhuhäda või taas tõusva aktiivsusega ringi luusiv koroona.

Loe ka seda: Suvesigadused, mida paljud teevad 

Sageli tundub, et haigus tuleb kõige ebasobivamal ajal, just puhkuse alguses. See pole kahjuks juhus...
Sageli tundub, et haigus tuleb kõige ebasobivamal ajal, just puhkuse alguses. See pole kahjuks juhus... Foto: Shutterstock

Miks ta tuleb? «Kui inimene on pinge all, siis ei jää kehal aega endasse kogunenud probleemidega tegeleda,» selgitavad inimest ühtse tervikuna käistlevad holistiliste vaadete esindajad. «Aga niipea kui pinge langeb saad kätte selle viljad, kuidas endasse varem suhtunud oled.»

Loe ka seda: Kui jood seda jooki igal hommikul, koged 7 kasulikku mõju oma kehale

Oled end tagant piitsutanud? Ülemäära muretsenud? Solvumist ja viha alla neelanud? Stressi endasse kogunud? Palun väga – ülemäärase pingutuse või ebaterve töökliima tagajärg ongi nüüd puhkusehaiguse kujul sõnumit toomas: sel moel jätkata ei saa!

Kui selline asi juhtub, siis ära hakka kangelast mängima ega ausalt välja teenitud puhkust tõvevoodis veedetud ajale ohvriks tooma. Võta haigusleht ja lükka ametlik puhkus edasi. Said selge märgi, et taastumine on just sulle kriitiliselt vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles