TASUB TEADA ⟩ Mis muudab kuumuse eriti ohtlikuks?

Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy
Ettevaatust – palavus on tervisele väga ohtlik!
Ettevaatust – palavus on tervisele väga ohtlik! Foto: Shutterstock

Nii mõnigi vingub jaheda juulikuu üle, tegelikult oleme siin Eestis pigem õnnega koos. Jahedad ilmad on eestlastele päästerõngaks, Euroopas möllab enneolematu kuumalaine. Inimesed ei ole selliste temperatuuridega harjunud, kuid veelgi vähem teadvustatakse tõsiseid terviseriske, mida kuumus kaasa toob.

Mitte iga kuumus pole võrdselt talumatu ja tervisele ohtlik. Teadlased on tuvastanud, et inimesele kõige raskemini talutav kombinatsioon on kuumus koos kõrge õhuniiskusega, mid võib nimetada ka «märjaks temperatuuriks», vahendab climatechangenews.com

Tänaseks on teada ka temperatuur, mis märgib palavusega mitte kohanenud inimese jaoks ülemist piiri. See on 33,6 kraadi Celsiuse ja 92,5 Fahrenheiti skaala järgi. Tänased soojakraadid paljudes Euroopa linnades ületavad selle kõrges kaares. Nii Portugalis, Hismpaanias, Inglismaal, Itaalias kui mitmel pool mujal püsib temperatuur 40 kraadi juures ja kõrgemal. Näiteks Ourense linn Hispaanias saavutas äsja 43,2 kraadiga kõigi aegade kuumarekordi.

Hullem alles ees

Kuid ennustuste kohaselt on kõige kõrvetavam kuumus alles tulekul. Millised ohud meid palavaga otseselt ähvardavad ja milline on esmaabi?

Milline on inimesele sobivaim temperatuur?

Mida mitte mingil juhul palavaga ei tohi teha? Loe edasi, saad teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles