Kimbatuses naine: minu mehevend on nartsissist, mida ma peaksin tegema? (1)

Naine
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Newsweeki nõuannete rubriigis küsib abi naine, kes on hädas oma nartsissistist mehevennaga. Naise murele pakub lahendust psühhoterapeut Vanessa Reiser.

Newsweekile saadetud kiri:

Oleme elukaaslasega pensionil ja elame mõnusat vaikset elu. Seda hetkeni, mil mehevend külla tuleb.

Minu partner on väga passiivne ja tema vend (71-aastane) domineerib tema üle. Ta nõuab igal aastal kaheksa päeva meie väikeses majas ööbimist ja keeldub hotellist, kuna see on tema lapsepõlvekodu.

Mul diagnoositi eelmisel aastal leukeemia ja ma ütlesin, et ma ei saa selle tõttu tema läheduses viibida. Ta vastas, et koroonat põetakse hetkel kergelt ning keeldus eemaldumast ja testi tegemast.

Nii ta jutt kui käitumine on äärmiselt solvavad. Näiteks viskas ta oma aluspesu meie hambaharjadele. Veel käis ta ühel kokkutulekul ja pärast naastes naeris, et keegi ei kandnud maske. Seepeale nõudsime, et ta teeks koroonatesti, kuid ta ootas selle tegemiseks oma viimase päevani. Siis ta ütles, et raiskas niigi palju raha autorendile, kuna meie autoga ei saa pikki vahemaid sõita.

Sel õhtul ma plahvatasin. Ütlesin talle, et nüüdsest ööbib ta hotellis, sest meie maja on sotsiaalseks distantseerumiseks liiga väike. Ta ütles: «Oh, sa ei näe isegi haige välja.»

Pärast lahkumist saatis ta meili, et väärib vabandust, vastasel juhul ei näe mu partner teda enam kunagi.

Me läheme teraapiasse, et õppida temaga ümberkäimist. Mu elukaaslane nuttis ja värises, ta ei suutnud oma vennale absoluutselt vastu seista.

Igasugune nõuanne oleks abiks. Aitäh.

Eemaldumine on parim viis edasi

Vastab nartsissistlikule väärkohtlemisele spetsialiseerunud psühhoterapeut Vanessa Reiser:

Tänan teid selle loo jagamise eest ja mul on väga kahju, et midagi sellist läbi elasite. Teie kogemus selle inimesega, kes siseneb teie koju ja ületab piire, tundub teile ja teie partnerile äärmiselt häiriv ja kes võiks teid süüdistada?! Ta oli vägivaldne, ebaviisakas, ülbe, ebameeldiv ja tal puudus empaatia teie haiguse suhtes.

Kuigi need kõik on väga häirivad käitumisviisid, on empaatiavõime puudumine teie leukeemia suhtes kõige murettekitavam ja võib viidata isiksusehäirele.

Ma ei saa sellele inimesele diagnoosi panna, kuid võin teile öelda, et empaatia puudumine on nartsissistliku isiksusehäirega inimeste seas väga tavaline. Sellise häirega inimesest on parim eemale hoida, sest nad kipuvad tekitavat kaost ja valu kõikjal, kuhu nad lähevad.

Mulle meeldib, et leidsite terapeudi, kelle abiga mõista, kuidas selle isiku mürgisus on teile mõju avaldanud. Kuid veenduge, et ta on spetsialiseerunud B-klastri isiksusehäiretele. See ei ole kasulik mitte ainult teile, vaid ka teie partnerile, sest enda ja venna vahel võib olla väga raske distantsi luua ja ta võib vajada selleks professionaalset tuge.

Loodan, et sellest on abi ja soovin teile kõike head.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles