Samasoolised paarid saavad nüüd Šveitsis seaduslikult abielluda (2)

Naine
Copy
Luca Morreale (vasakul) ja Stefano Perfetti suudlevad 1. juulil 2022 Zürichi perekonnaseisuametis pärast seda, kui nende registreeritud partnerlus on ametlikult abieluks muudetud.
Luca Morreale (vasakul) ja Stefano Perfetti suudlevad 1. juulil 2022 Zürichi perekonnaseisuametis pärast seda, kui nende registreeritud partnerlus on ametlikult abieluks muudetud. Foto: EPA/Scanpix

Alates 1. juulist 2022 saavad Šveitsis samasoolised paarid seaduslikult abielluda. Sajad paarid üle Šveitsi muudavad oma registreeritud partnerluse lähinädalatel abieluks. Täna sõuavad Zürichis abieluranda 26 samasoolist paari.

Peagi võivad mõned paarid saada võimaluse isegi religioosseks tseremooniaks. Seadus ei jõustunud siiski vastuseisuta. Šveitsi kristlikud demokraadid soovisid 2016. aastal rahvahääletust, mis määratleks abielu kui «püsivat kooselu mehe ja naise vahel», püüdes muuta samasooliste abielu ebaseaduslikuks.

Referendum, mis vajas lihtsalt häälteenamust, lükati tagasi napi 0,8 protsendiga ehk vaid 54 979 häälega.

Pärast seda, kui 2020. aasta detsembris võeti riigi rahvusnõukogus vastu parlamendi algatus samasooliste abielu tunnustamiseks, kasutas parempoolne Föderaalne Demokraatlik Liit Šveitsi seaduse sätet, mis võimaldas neil nõuda uut rahvahääletust, kui nad koguvad üle 50 000 allkirja, vahendab Euronews.

Kuid 2021. aasta referendumil toetas samasooliste abielu seaduslikuks muutmist Šveitsis 61,4 protsenti valijatest ja kõik 26 liikmesriiki.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles