Nikotiiniplaastrid ei aita suitsust loobuda

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Harvardi rahvatervise kool teostas koostöös Massachusettsi ülikooliga uuringu, mis tõestas, et nikotiini asendamine ei aita suitsetajatel halvast harjumusest vabaneda.

Teadlased jälgisid aastatel 2001-2002, 2003-2004 ja 2005-2006 787 täiskasvanud suitsetajat, kes proovisid suitsetamist maha jätta, kirjutab geniusbeauty.com. Samal ajal tehti selgeks, kas need inimesed proovisid kombest loobuda nikotiiniplaastrite, nätsu, inhalaatori või ninasprei abil ning uuriti ka seda, kui kaua midagi kasutati ja kas sellest oli ka kasu.

Avastati, et pea üks kolmandik neist, kes olid proovinud suitsetamist maha jätta, pöördusid tervistkahjustava kombe poole tagasi. Nende seal oli inimesi, kes suitsetasid päevas terve paki, kuid ka neid, kes tegid kõigest ühe või kaks suitsu päevas. Ilmnes, et uuesti suitsetama hakkajaid oli sama palju ka nende seas, kes kasutasid nikotiiniasendajate abi.

Teadlaste sõnul peaksid tervishoiuasutused sellele probleemile suuremat tähelepanu pöörama, kui mitte lausa piirama nikotiininätsude ja –plaastrite müüki, sest need on ebaefektiivsed.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles