ETTEVAATUST ⟩ Saladuste hoidmine kahjustab sinu tervist just nii

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Psühholoog Michael Slepiani sõnul peab inimene keskmiselt kolmeteist saladust. Olles uurinud anonüümsete küsitluste abil tuhandeid saladusi, koostas mees nimekirja saladustest, mida inimesed tavaliselt enda teada hoiavad. «97 protsendil inimestest on praegu loendis vähemalt üks saladus ja keskmisel inimesel on igal ajahetkel 13 saladust.»

Iga saladus ei pea olema tohutu, elu muutev infokild, kuid siiski võivad luukered kapis muutuda üsna koormavaks. Slepian ütleb, et saladuste hoidmine võib lõppkokkuvõttes inimese heaolu kahjustada, samas kui spetsiifilised saladused võivad pikaealisusele hoopiski kaasa aidata.

Kuidas saladused tervist kahjustavad

Kui inimesed peavad saladusi, püüavad nad üldiselt midagi varjata. Seega on loogiline, et sageli hoitakse asju saladuses kellegi tunnete või maine säästmise nimel. Siiski kaasneb sellega suurem tervisekulu, kui oskame arvata.

Saladuste iseloomust ja arvust ei sõltu, kui kahjulikud need tervisele on – näiteks ei ole nii, et keegi, kellel on rohkem kui 13 saladust, võitleb rohkem kui see, kellel on ainult kolm. «Ükski konkreetne saladus pole teile tingimata kahjulik,» ütleb Slepian. «Saladus hakkab kahjustama tervist alles siis, kui avastada end selle üle mõtisklemas, ollakse saladusse takerdunud või tuntakse häbi.» Kui mõte rändab sageli saladuse juurde tagasi, võib see hakata tervist mõjutama. Pidev saladustele mõtlemine suurendab väsimust, tekitades eraldatuse tunde.

Kuidas saladused tervisele kaasa aitavad

On aegu, mil saladuste hoidmine võib heaolu tegelikult parandada. Mis siis ikkagi on «tervislik» saladus? Slepiani sõnul hõlmavad head saladused põnevaid paljastusi – näiteks abieluettepanek või muu huvitav uudis, millest plaanitakse rääkida lähedastele.

Need saladused mõjuvad inimesele hästi, sest ta teab, et saab need ühel hetkel avaldada. Kuna olemas on selge avaldamiskuupäev ja on võimalik planeerida, kuidas teave välja tuleb, tunneme, et kontrollime oma positiivseid saladusi, mis mõjub tervisele kasulikult. Inimesed, kes tunnevad, et kontrollivad oma elu, elavad kauem ja tervislikumalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles