NÄDALA MEELELAHUTUS Karu paneb kukalt kratsima

Betty Ester-Väljaots
Copy
Kuninganna Elizabeth kutsus troonijuubeli puhul Paddingtoni Buckinghami paleesse teed jooma.
Kuninganna Elizabeth kutsus troonijuubeli puhul Paddingtoni Buckinghami paleesse teed jooma. Foto: Buckinghami palee/Studio Canal/BBC/Heyday Films/Scanpix

Kuninganna Elizabeth valis oma troonijuubeli tervitusvideosse külaliseks karu Paddingtoni, kelle kutsus teed jooma Buckinghami paleesse. Aga miks just Paddington kõikidest nendest tegelastest, kes on saareriigile tuntust toonud? On ju Harry Potter, Sherlock Holmes, Mary Poppins ning Peeter Paan sama populaarsed, rääkimata teisest tuntud karust, karupoeg Puhhist? Ja millise meeleoluka teepeo oleks veel püsti pannud Kübarsepp koos Märtsijänesega.

Paddington on Suurbritannias ja mujal maailmas vaieldamatult populaarne. Marmelaadisaiu armastav Paddington sai tuntuks, kui kirjanik ­Michael Bond (1926–2017) avaldas 1958. aastal raamatu «Karupoeg Paddington» (eesti keeles 2009, Pegasus). Inspiratsiooni Paddingtoni seiklusteks ammutas ta Teise maailmasõja ja sellele eelnenud ajast. «Kui olin väike, nägin, kuidas põgenike lapsi evakueeriti Londonist,» rääkis Bond 2012. aastal BBC-le antud intervjuus. «Lastel olid sildid kaelas ja kõik nende asjad olid kohvrites.» Laste teekond jättis tulevasele kirjanikule sügava mulje.

Kui Michael Bond oli 17-aastane, elas ta Readingis üle Saksa pommirünnaku. Ta parandas parasjagu maja katust, kui hoone tema all kokku vajus. Bond pääses terve nahaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles