Vene sõdurid jätsid rüüstatud Ukraina koolimajadesse maha jahmatavaid sõnumeid (1)

Naine
Copy
Purustatud koolimaja. Pilt on illustreeriv.
Purustatud koolimaja. Pilt on illustreeriv. Foto: Stringer / Scanpix

Koolidest, mis asuvad okupatsiooni all olnud Ukraina aladel, on leitud mitmeid lastele suunatud propagandasõnumeid. Väidetavalt on need kirjutatud Vene sõdurite poolt. 

Kui Ukraina väed võtsid taas kontrolli Kiievist põhja pool asuva Katjužanka küla üle, mis oli olnud enam kui kuu aega Venemaa okupatsiooni all, leidsid nad eest purustatud kooli. Kõik mis ei olnud ära varastatud, oli puruks löödud. Kooli hoovis oli ajutine surnuaed ja üle jalgpalliväljaku olid kaevatud sügavad kaevikud.

Ühes hävinud klassiruumis oli kriidiga kirjutatud suurele rohelisele tahvlile õpilastele adresseeritud kiri, millel oli allkiri «venelased».

Seal seisis: «Lapsed, vabandame sellise segaduse pärast, üritasime kooli päästa, aga mürsud lendasid. Elage rahus, hoidke end ja ärge korrake oma vanemate tehtud vigu. Ukraina ja Venemaa on üks rahvas!!! Olgu rahu teiega, vennad ja õed!»

Tegemist oli ühega paljudest venekeelsetest sõnumitest, mis ukraina õppekeelega kooli tahvlitele oli kirjutatud. «Me oleme rahu poolt kogu maailmas,» väideti teises samalaadses sõnumis.

Uudist vahendav CNN rõhutab, et nemad ei saa iseseisvalt kontrollida, kes märkmed kirjutas.

Katjužanka keskkooli direktor Mykola Mikitšik ütles CNNile eelmisel kuul, et tundis märkmeid leides vastikust. «Nad kirjutasid, et venelased ja ukrainlased on vennad ning samal ajal röövisid kooli... Rikkusid arvutid, võtsid välja kõvakettad, võtsid ära sülearvuteid, printereid – kooli ei jätnud midagi! See on barbaarsus ja silmakirjalikkus,» ütles ta.

Mikitšik avaldas CNN-ile, et kooli territooriumilt leiti kolm tankitõrjemiini, mitu helipommi ja kuulipildujasalve. Hiljuti renoveeritud köök, mida enne sõja algust kasutati igapäevaselt enam kui 500 lapse toitmiseks, oli mehe sõnul täielikult purustatud.

Foto: SERGEY KOZLOV / Scanpix

Sarnaseid Ukraina õpilastele suunatud sõnumeid on leitud ka teistest koolidest, mis asuvad aladel, mis on olnud okupeeritud. Ühes koolis oli näiteks selline kiri: «Putin on teie president. Lapsed, õppige hoolega, Venemaal on vaja haritud kodanikke.»

Ukraina haridusministeeriumi andmetel on alates sõja algusest 24. veebruaril saanud kannatada või hävinud üle 1888 kooli.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles