Mida kujutab endast korgijook?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervise Arengu Instituudi andmetel on tuntuim ja enim kasutatav jookidesse sokutatav vägistamisdroog Eestis nn korgijook ehk GHB (gammahüdroksübutüraat).
 

Tänavakaubanduses müüakse GHB-d enamasti läbipaistva vedelikuna, mis on soolaka ja imala maitsega. Tavaliselt manustatakse seda suu kaudu ja tarbitav annus on pool plastpudeli korgitäit kuni üks korgitäis (so 3–7 ml).

Et pääseda ebameeldivast maitsest, segatakse ainet tihti mahla või karastusjookidega. Ainet kasutatakse ecstasy või amfetamiini alternatiivina nn tehnopidudel. Seda pruugivad ka kulturistid, et kasvatada lihasmassi.

Väikeste annuste korral on mõju sarnane alkoholiga – lõbusus, jutukus, seksuaalse erutuvuse suurenemine (eriti meestel). Suur annus põhjustab uimasust, lihaste lõtvumist, magamajäämist. Pärast ärkamist tavaliselt ei mäletata, mis tehti joobes olles.

Sääraste omaduste tõttu on GHBga uimastatud seksiobjekti enne vägistamist, millele viitab ka aine ingliskeelne slänginimetus date rape drug.

Tarvitamine võib põhjustada südame rütmihäireid, halba enesetunnet, oksendamist ja peavalu, hallutsinatsioone ning alajahtumist. GHB pikaajaline pruukimine võib põhjustada füüsilist sõltuvust; ilmnevad võõrutusnähud on unetus, ängistus ja värinad, mis võivad kesta mitmest päevast mitme nädalani.

Et GHB mõju on individuaalne, seondub selle tarvitamisega märkimisväärne üleannustamise oht. Suurtes kogustes on GHB mürgine ning põhjustab teadvuse ähmastumist, krampe, hingamisraskusi ja teadvusekaotust kuni koomasse langemiseni.

Koos alkoholiga võttes on esinenud ka mürgistusest tulenenud surmajuhtumeid. Mürgistusnähtudega kannatanu tuleb pöörata külili, vajaduse korral teha kunstlikku hingamist ja toimetada haiglasse.

GHB omadused:

·       tavaliselt vedeliku kujul
·       lõhnatu, soolaka maitsega
·       manustatakse suu kaudu, üldiselt segatuna mingi joogiga
·       tugevdab alkoholi kahjulikku mõju
·       uimastusvahend, nn date rape narkootikum
·       annus 0,5 korgitäit kuni 1 korgitäis (3–7 ml)
·       mõju algab 15–30 minuti pärast
·       mõju kestus 1–3 tundi

GHB mõju:
·       eufooria
·       amneesia
·       lihaspinge alanemine
·       ähmastunud teadvus
·       teadvusekaotus (kooma)
·       hallutsinatsioonid
·       suurenenud seksuaalsed vajadused

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles