PULBITSEV MAAILMARÄNDUR ⟩ Väikelinnast pärit Kärt: juba lapsena teadsin, et tahan midagi erakordselt ägedat teha

Särtsaka Kärdi jaoks on oluline, et ta saaks teha oma tööd asukohast sõltumatult. Foto: Erakogu
Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
  • Kui teha midagi, mida armastad, ei olegi see vaev
  • Lennukalt unistades ärge unustage hetke nautida

Viljandist pärit Kärt Tomp on alles 25-aastane, kuid sellest hoolimata on ta jõudnud korraldada oma unistused päriseluks. Ta teadis juba lapsena, et tahab tulevikus elada välismaal ning teha tööd, mis on ka hobi. Sitke eestlanna võttis kätte ja tegigi selle kõik teoks. 

Pisikese plikana tahtis Kärt saada lauljaks või näitlejaks, teismelisena oli aga plaan veelgi ambitsioonikam: «Teadsin juba siis, et tahan tulevikus teha midagi erakordselt ägedat, aga mida, sellest polnud veel õrna aimugi.» Täna turunduses karjääri tegev naine räägib, kuidas ta oma kaks suurt kirge, töö ja reisimise, omavahel klappima ja enda kasuks tööle pani. 

Kärt on kirglik reisifanaatik, kelle jaoks pole kuuma päikest ega lennutunde iial liiga palju. «Rändamine ja mina oleme kokku loodud,» naerab hirvesilmne kaunitar õnnelikult. «Iga kord, kui naasen välismaalt, on mul järgmine reisisihtkoht valitud ja lennupiletid ootamas. Olen täielik Hispaania fänn ning kuna olen seal ka varem elanud ja õppinud, olen veendunud, et lähen lähitulevikus sinna tagasi elama.»

Kellast kellani ja asukohast sõltuv töö on Kärdi loomuse ja elujanu juures veidi Tuhkatriinu muinasjutu mekiga: tahaks ju peole minna, aga nurgast kärgib kuri võõrasema: «Mine pealegi, aga enne pese põrandad, poleeri mööbel ja löö läikima lauahõbe...»
Kellast kellani ja asukohast sõltuv töö on Kärdi loomuse ja elujanu juures veidi Tuhkatriinu muinasjutu mekiga: tahaks ju peole minna, aga nurgast kärgib kuri võõrasema: «Mine pealegi, aga enne pese põrandad, poleeri mööbel ja löö läikima lauahõbe...» Foto: Kärt Tomp/ erakogu

«9–17 kontoris töötamine mulle, kui veidi temperamentsemale ja aktiivsele inimesele paraku kõige paremini ei sobi. Inimesed on erinevad ja see ongi täiesti okei, et mõnele meeldib rutiin ja paikapandud plaanid. Aga mina olen olemuselt spontaanne ja minu südame panevad kiiremini põksuma just väljakutsed ja ootamatud valikud. Ise otsuseid langetades tean, kuhu ma jõuda saan ja mida see mulle pakub.» 

Eluvõrrandi vastus koorus juhuste rägastikust 

«Ma ei olnud varem töökohta valides mõelnud, et kodukontor peab eelduseks olema. Siiski on alati töökohti valides nii läinud – kui ma õppisin ülikoolis hispaania filoloogiat ja alustasin töötamist üritusturundusagentuuris, sain juba sel ajal valida kus ja millal töötan.» Kärdi unistus erakordselt ägedast tulevikust hakkaski vormi võtma: reisimine pluss seda võimaldav töö võrdubki unistuste elustiil.

Sammuke isiklikumaks minnes räägib Kärt, et võttis selle aasta alguses vastu otsuse: «Sisendasin endale, et 2022 on minu aasta ja hakkan tegelema sellega, mis on päriselt minu südameasi. Loobusin täiskohaga palgatööst, et arendada enda ettevõtet ja sidusin ennast rohkem turundusmaailmaga. Mõtlesin endamisi, miks ma seda juba varem teinud ei ole?» Naine ei ole kindel, miks see otsus nii kaua küpses. «Võib-olla oli julgusest puudu, kuigi sisimas teadsin, et varem või hiljem tegelen sellega, mis mulle päriselt rõõmu valmistab.»  

Paigalseis pole Kärdi jaoks, elu peab pöörlema

«Unistan realistlikult, aga nii, et see oleks ärevusttekitav. Täna võin öelda, et mu töö on tohutult vinge ja jõuan iga päevaga sammukese oma eesmärkidele lähemale. Turunduse vastu tekkis huvi ülikooli kõrvalt üritusturundusmaailma sukeldudes.» Tema sisemist põlemist kinnitab suur iseseisev õppimine, nii teoorias kui praktikas, kuid mitte ainult. «Otsustasin 2019. aastal läbida digiturunduse juhi kursuse, mis andis mulle väga hästi mõista, milles ma olin juba hea ja mis vajab veel arendamist. Täna oman kliente eri valdkondadest ja naudin sajaga seda, mida teen!»

«Näiteks liitusin paar kuud tagasi Turundajate Liidu tiimiga, sealhulgas askeldan MOST Ärikoolis ja panustan üha rohkem aega oma ettevõtte tegemistesse. Olen tõeliselt elevil, sest plaanid edaspidiseks on suured! Teekond, mida hetkel käin, on ülimalt nauditav ja juba varsti on tulemas ka suurprojektid, mille üle olen väga ärevil. Kõikide nende tulemusel tunnen, et teen õiget asja!»

«Minu tulevikuplaanid on suuresti seotud Hispaaniaga, ennekõike soovingi just ühendada rohkem Eestit ja Hispaaniat. Muidugi mängib minu jaoks tähtsat rolli eneseareng – tean, et turundus on see, millega olen seotud täna, homme ja kümne aasta pärast. Millisel ametikohal ja mis võtmes, seda näitab aeg.»
«Minu tulevikuplaanid on suuresti seotud Hispaaniaga, ennekõike soovingi just ühendada rohkem Eestit ja Hispaaniat. Muidugi mängib minu jaoks tähtsat rolli eneseareng – tean, et turundus on see, millega olen seotud täna, homme ja kümne aasta pärast. Millisel ametikohal ja mis võtmes, seda näitab aeg.» Foto: Kärt Tomp/ erakogu

Küsimus, kust Kärt oma lõputuna tunduvat energiat ammutab, saab oodatud vastuse. «Reisimine on minu jaoks kui uus hingamine. Uskumatult värskendavalt mõjub teises keskkonnas olemine, uute inimestega tutvumine ja teise kultuuri tundmaõppimine. Uued kogemused annavad mulle alati rohkelt energiat, sest huvi ja uudishimu millegi vastu on niivõrd suur.» Ja uskuge või ei, aga sama kuuma särinaga räägib ta ka oma tööst. «Kui teha midagi, mida armastad, ei olegi see vaev. Ja kui ongi vahel raske, tuletan endale meelde, et elu on elamiseks ning kõike ei pea alati hirmus tõsiselt võtma.» 

«Seiklemine annab rohkelt motivatsiooni edasi tegutsemiseks ja inspiratsiooni ammutamiseks, õpetab avastama iseennast ning samuti lisab särtsu igapäevaellu. Ja see on nii äge!»

Reisimisest rääkides on Kärdi ilme magus nagu maasikamarmelaad ja pilgust on näha, et ta läheks parima meelega kohe kohvreid pakkima. Tema sihtkohtade valikutes on üks ühine joon: kliima. «Paratamatult vajan ma päikest oma igapäevaellu, seega ma võin reisida kevadel või talvel. Sihtkoha temperatuurid peavad ulatuma vähemalt 20 plusskraadini.»

Kes Kärti tunneb, teab tema energilist tegutsemist tööl ning kerget paanikat, kui näiteks kõrvaklapid kaotsi lähevad. Aga sama hästi teatakse ka tema teist külge: see hedonistlik elujaatav naine, kelle soontes voolab seiklusjanu.
Kes Kärti tunneb, teab tema energilist tegutsemist tööl ning kerget paanikat, kui näiteks kõrvaklapid kaotsi lähevad. Aga sama hästi teatakse ka tema teist külge: see hedonistlik elujaatav naine, kelle soontes voolab seiklusjanu. Foto: Kärt Tomp/ erakogu

Kärt räägib, et kui ta varem valmistas ennast detailselt igaks reisiks ette, siis nüüd laseb võimust võtta spontaansusel ning ei mõtle ette, vaid naudib hetke.

Lõpetuseks julgustabki ta kõiki lennukalt unistama, kuid mitte olevikku unustama. «Hetke nautimisel on oma roll soovitud tulemuse saavutamisel. Seda nii reisides, tööd tehes või kasvõi eesmärke seades.»

Kärdi tegemistel saab silma peal hoida Instagramis @karttomp

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles