ETTEVAATUST ⟩ Ära tee seda viga, kui puugi pea jääb naha sisse

Marju Ränk
, naine.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Ilmselt on paljud kogenud, et puuk ei tule alati täielikult välja - ikka jääb tema pea naha sisse. Mida sellises olukorras teha, mida mitte teha?

Eestis on puugid juba ammu taas liikvel. Regulaarne puugikontroll aitab õigel ajal jaole saada, kui puuk alles jalutab või riietel. Mida varem puuk eemaldada, seda parem. Kui puuk on nakatunud, siis on ka paar tundi olulised.

Puugiinfo.ee veebilehe andmetel võib puuk võib kinnituda kehal peaaegu igale poole, kuid reeglina on nende meelispaigaks:

  • põlveõndlad
  • kõrvatagused
  • kael (eriti lastel)
  • kubemepiirkond
  • tuharad
  • õlavöö
  • küünarvarre sisemine pool
  • kõhu piirkond

Kui puuk on juba hammustanud, ei tohi temast väga kõvasti kinni haarata ega pigistada tema tagakeha. Puugi eemaldamiseks sobivad peenikese otsaga pintsetid või apteegis müüdav spetsiaalne puugi eemaldamise vahendeid. Soovitav on puuk aeglaselt ja ettevaatlikult võimalikult naha ligidal teemale tõmmata. 

Alati see aga ei tööta. Mida teha, kui puugi pea jääb naha sisse?

Kui puugi keha tuleb lahti, kuid pea jääb naha sisse, ära satu paanikasse. Proovi puugi pead nahalt pintsettidega eemaldada, kuid kindlasti tuleks vältida tugevat kratsimist! Kui puugi pea eemaldamine ei õnnestu, siis mõne aja pärast lükkab keha selle võõrkeha siiski ise välja, nagu oleks tegu tavalise väikese pinnuga. Sellega võib kaasneda hammustuskoha punetus ja väike mädapaise, mis annab märku, et organismi immuunrakud tegutsevad usinasti võõrkeha eemaldamiseks. Seega ei kujuta naha sisse jäänud puugi pea endast tõsist terviseohtu.

Kui puuk on nahalt täielikult eemaldatud, tasub hammustuskohal võimalike muutuste osas silm peal hoida. Kui kuu aja jooksul tekib nahale üle viiesentimeetrise läbimõõduga punetus, tuleb pöörduda arsti poole. Sama tuleks teha ka siis, kui pärast hammustust tekib palavik, peavalu või muud sümptomid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles