Riided, mis hakkavad tervisele

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiga kitsad püksid.
Liiga kitsad püksid. Foto: SCANPIX

Riietus ja aksessuaarid, mis on liiga kitsad, liiga rasked, liiga lõdvad, liiga kõrged või lotendavad võivad kõik põhjustada tervisehäireid. Kandjatel ei ole enamasti endal õrna aimugi, et häda põhjustajaks võivad olla just riided.

Muidugi ei ole tänapäevased moetrendid nii karmid kui oli näiteks jalgade sidumine Hiinas või Victoria-aegsed korsetid, mis võisid lausa ribisid murda ja siseorganeid paigast nihutada, kirjutab WSJ. Teatud riided võivad aga põhjustada vaevusi, mille põhjustele inimesed sageli ise ei tulegi.

Kitsad püksid

Kui kannad tihti pükse, mis on sulle tegelikult liiga kitsad või kitsa vöökohaga sukkpükse, siis võib juhtuda, et püksid suruvad puusanärvile ning reis läheb tuimaks kuni hakkab valutama. Sama juhtub siis, kui kannad liiga pingul vööd. Näiteks kannatavad meralgia paresthetica käes sageli politseinikud, kes kannavad puusal relva ja väga kitsaid kostüüme kandvad baleriinid.

Liiga kitsad püksid võivad mõjutada ka seedimist. Sisehaiguste arst Octavio Bessa märkis 1993. aastal ajakirjas Archives of Internal Medicine, et näeb aastas umbes 20 kuni 25 patsienti, kes on tavaliselt keskealised või vanemad meesterahvad ja kes kurdavad, et mõni tund pärast sööki on kõhus ebamugav tunne, tekivad kõrvetised ja ajab röhitsema.

Diagnoosi on tohtril väga lihtne järeldada sellest, kui võrdleb pükse kõhuümbermõõduga. Doktor Bessa mainis, et erinevus on keskmiselt 7, 5 sentimeetrit või rohkemgi ning tema nimetab seda «kitsaste pükste sündroomiks».

Sellest ajast saati on teksapükste mood läinud järjest kitsamaks ning seetõttu esineb ka rohkem alaseljavalusid ja naistel on probleeme pärmseene vohamisega.

Kehavormijad

Kui keha korrigeerivat aluspesu kantakse liiga tihti või liiga kaua, siis võivad need samuti suruda närvidele ja mõjutada seedimist – rääkimata valulikest rantidest, mis tekivad seal, kus pinguldav riie lõpeb ja nahk välja tuleb. Tegelikult on need mõeldud silumiseks, mitte selleks, et kandja muutuks numbri võrra väiksemaks.

Pesu, mis surub ka kõhu ülemisele osale, ei lase kopsudel korralikult täituda ning see võib põhjustada peapööritust.

Särgid ja lipsud

Meestel võib juhtuda, et esineb peavalu, hägust silmanägemist või surinat kõrvade ümber – eriti kontoris. Kitsas krae ja lips takistavad verevoolu ajju ning suurendavad silmasisest survet, mis on glaukoomi (kroonilise silmahaiguse) riskifaktoriks. Kitsas lips takistab kaelal vabalt liikuda ning tagajärjeks on lihaspinge õlgades ja seljas.

Cornelli ülikool avaldas 1993. aastal uuringu, mille kohaselt ostavad lausa 67 protsenti meestest särke, mille krae on neile liiga kitsas.

Kuna lipsusid üldiselt ei pesta nii tihti kui teisi rõivaid, siis võivad need edasi kanda ka nakkusi. Mõnes haiglas on arstidel lausa keelatud tööl lipsu kanda.

Aluspesu

Ekspertide hinnangul kannab 75 protsenti naistest vale suurusega rinnahoidjat. Liiga suur rinnahoidja ei toeta piisavalt ning see võib põhjustada rinnavalu ja koormata selga. Liiga kitsas rinnahoidja võib tõenäoliselt lõpuks nahka haava hõõruda.

Meestel on soovitatav kanda kitsaste aluspükste asemel boksereid ning samuti ei tohiks kitsad jalgrattaga sõitmise püksid liiga kaua jalas olla, sest munandid vajavad jahedat õhku, et sperme toota.

Kangas ja pesuvahendid

Allergiaid esineb kangaste vastu harva ning neid on sagedamini sünteetiliste kangaste kui puuvilla, siidi või villa vastu. Sageli põhjustavad nahaärritusi ja löövet hoopis värvained, riidepehmendajad ja viimistlusained, mis sisaldavad formaldehüüdi. Kui oled tundlik, siis tasub uued riided paar korda enne kandmist läbi pesta.

Laste riided

Hoolimata regulatsioonidest on ikka lasteriideid, mille paelad võivad mänguhoos kuhugi kinni jääda ja last lämmatada. Ikka võib juhtuda, et lapse nahk jääb metalse luku vahele.

Muid vaevusi

  • Liiga rasked käekotid, mida kantakse ühel õlal, võivad selja paigast tõmmata. Seda eriti siis, kui kott on pehme ja pika rihmaga, nii et sisu saab selle sees vabalt liikuda.
  • Juuksepikendused võivad põhjustada peas kiilaid laike. Kitsad peavõrud, hobusesabad ja patsid võivad esile kutsuda peavalu.
  • Neil, kel on nikliallergia, võib juba lühiajaline kokkupuude nikliseguse sõrmuse, kõrvarõnga, vööklambri või püksinööbiga tekitada nahal sügelevaid ja punetavaid laike. Allergia võib väga äkki tekkida ka alles täiskasvanueas.
  • Sõrmuse alla sattunud seep ja niiskus võivad põhjustada löövet.
  • Northwesterni ülikooli teadlased väitsid, et umbes 20 protsenti läbistustest lähevad hukka ning tekib bakteriaalne infektsioon.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles