ÜLEVAADE ⟩ Mis üritused sel nädalavahetusel Eestis toimuvad?

Naine
Copy
Seiklusfest.
Seiklusfest. Foto: Puhka Eestis

Selle nädalavahetuse tähtsündmus on üle-eestiline avatud uste päev maaturismi ettevõtetes. Loodusturismi ja seikluste pakkujad, väiketootjad, muuseumid, külastuskeskused – võta nädalavahetuse programmi mitu kohta ning saad rikkalikult inspiratsiooni! Lisaks toimub 30. aprillil ja 1. mail Eesti Veinitee avatud uste päev. See on maitserännak läbi tervelt 18 Eesti veinitalu, kus saad ekstra tutvuda meie mühinal edeneva veinikultuuriga, alates puuvilja- ja marjaveinidest ning lõpetades Eesti oma viinamarjaveinidega.

Kõigi 1. mail avatud maaturismi ettevõtete kohta saad infot maaturismi veebilehelt: seal on need mugavalt paigutatud Eesti kaardile ning saad selle järgi omale marsruudi koostada. Eesti oma veinitalude toodang on viimastel aastatel kodumaisele köögile hulganisti põnevaid maitseid lisanud. Eesti Veiniteeks ühinenud talude uksed on avatud kahel päeval kella 11–17ni ning saab pilgu heita kõigele: tooraine kasvatamisele, tootmisele, veinimeistritega juttu rääkida, degusteerida ja kaasa osta – ning muidugi uurida ka suviste ürituste kohta, mis on veinitaludele põhihooaeg.

Film ja muuseumid

Hakakem juba õudusest ette värisema – toimub Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival. Tallinnas näeb aga näitust pealkirjaga «Kuidas valmis film apteeker Melchiorist». See pole küll mingit pidi õudne, pigem väga põnev. Peredel soovitame minna aga hoopis Lõuna-Eestisse, sest maanteemuuseum avab suvehooaja.Maarjamäe lossis avaneb aga pop-up näitus «Killuke Ukrainat Eesti Ajaloomuuseumi kogudest» millega tuuakse vaatajateni valik Ukraina-teemalisi museaale Eesti Ajaloomuuseumi kogudest.

Ukraina-teemaline näitus Maarjamäe lossis.
Ukraina-teemaline näitus Maarjamäe lossis. Foto: Puhka Eestis

Eksponeeritud on eriilmelisi esemeid, näiteks president Lennart Merile Ukraina delegatsiooni kingitud kristallist skepter ehk valitsuskepp – bulava. Värvikirevas tikandis vest, põll ja lintidega lillepärg kuuluvad 1974. aastal Ukraina kirjanduse ja kunsti päevadel Tallinnas Eestile üleantud rahvariidekomplekti. Muuseumikogust on päevavalgele toodud ka iseseisva Ukraina esimesed rahatähed aastatest 1917–1922. Väljapanekut näeb mai lõpuni.

Loodus ja matkamine

Pühapäeval kogunevad matkamishuvilised Viljandimaale: toimub 28 km pikkune jalgsimatk mööda Oandu-Aegviidu-Ikla matkateel. Läbitakse lõik Saeveski-Oksa.

Loodusteraapiat saab kogeda ka Lõuna-Eestis. Emajõe-Suursoos toimub rabamatk ja öö veetmine rabasaarel.

Valgjärvel Koorakülas algavad reedel aga valguspaadimatkad. Võhandul omakorda sulavete rafting ja päikesevõtukas. Seda nii laupäeval kui pühapäeval.

Varia

Lisaks veinitaludele avavad uksed ka kalasadamad. Saab maitsta kohalikku kalatoitu, osta kaasa värsket kala ja kalatooteid ning võtta osa kogupereüritusest.

Kui kala maitseb, siis mine kindlasti kohale!
Kui kala maitseb, siis mine kindlasti kohale! Foto: Puhka Eestis

No ja kui kala maitseb, siis tuleb laupäeval minna Sibulatee kalapuhvetite päevale. Kohalikud elanikud avavad oma kodudes puhvetid, kus on vähemalt üks oluline roog tehtud Peipsi kalast.

Adrenaliiniotsijatele soovitame laupäeval mitmes erinevas paigas toimuvat Ida-Virumaa SeiklusFesti. Festivali raames saab osa võtta Seiklusmaa karikast, seiklusmatkast ja seiklusmessist. Näeb paiku, kuhu omalkäel harva satuks. Pane võistkond kokku ja mine lustima!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles