Poliitik Toomas Varek avaldas esmakordselt traagilise loo suhtest oma emaga

Naine
Copy
15.11.2019. Rakvere, Lääne-Virumaa. 
FOTOL: Toomas Varek, Triin Varek
15.11.2019. Rakvere, Lääne-Virumaa. FOTOL: Toomas Varek, Triin Varek Foto: Ain Liiva/Virumaa Teataja

Poliitik Toomas Varek rääkis täna emadepäeva konverentsil, kuidas ema tõstis ta küüditamisautost välja sõprade kätte, päästes üheksa kuu vanuse poisi elu, kuid purustades ema ja lapse suhte.

Siseministri ja Riigikogu esimehena tuntuks saanud Toomas Varek tunnistas, et ta pole oma emast varem kunagi nii palju rääkinud kui Noorsooteatris toimunud emadepäevale pühendatud konverentsil «Ema ja laps».

25. märtsil 1949. aastal rinnalapsena ema süles Haljalas küüditamisautosse tõugatud Toomas Varek hindas konverentsil esinedes kesisteks oma võimalusi ellu jääda teekonnal vangistusse Krasnojarski kraisse. Üksnes samal ajal tööl viibinud isa kolleegide poolt üle veoauto tagaluugi välja sirutatud käed päästsid väikese poisi hullemast. Kuid pääsemise hinnaks tuli maksta suhete purunemisega emaga.

«Kui ema tuli 1958. aastal tagasi, siis me kallistasime, ema andis mulle kolm rubla. Kuid mul polnud tema kui ema vastu tundeid, sest hoolisin kasuemast, kellest oli saanud minu ema,» meenutas Toomas Varek. «Me kohtusime hiljem sageli bussis, millega mina kooli ja ema tööle sõitis. Kuid ema ei tulnud kunagi minu juurde ja mina ei läinud ema juurde.»

Ema surmast ja haua asukohast sai Varek teada mitu aastat pärast ema lahkumist. «Ma nägin vaeva, et ema hauaplats saaks korda, nüüd käin seal sageli,» rääkis mees. «Praegu mõistan, et emaga kohtumisi oleks olnud rohkem vaja, kuid mul pole selles suhtes oma isale ja kasuemale midagi halba öelda. Aeg paneb kõik paika.»

Konverentsil võtsid sõna psühholoog ja dirigent Urve Uusberg, poliitik Toomas Varek, psühholoog ja pereterapeut Karmen Maikalu, Tallinna Toomkooli direktriss Egle Viilma, endine sotsiaalkaitseminister Kaia Iva, SA Väärtustades Elu projektijuht Cornelia Kangur, Siiri ja Liisa Oviir. Paneeldiskussioonis osalesid kirjanik ja kunstnik Maarja Undusk, riigikogu liige ja näitleja Raivo E. Tamm, ajakirjanik Nils Niitra, ajakirjanik Anna-Maria Veidemann-Makko. Konverentsi modereeris Hannes Hermaküla.

Konverentsi korraldab SA Väärtustades Elu (www.save.ee), kelle eestvedamisel toimuvad emadepäeva ja isadepäeva konverentsid regulaarselt juba alates 2012. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles