Austraalia Põhjaterritooriumil plaanitakse keelata õpilaste poisteks ja tüdrukuteks nimetamine

Ele Kalda
, reporter-toimetaja
Copy
Peamised muudatused esitati 19. aprillil Põhjaterritooriumi haridusministeeriumile ning eelnõu hõlmab sugu, seksuaalsust ja soolist identiteeti käsitlevaid suuniseid.
Peamised muudatused esitati 19. aprillil Põhjaterritooriumi haridusministeeriumile ning eelnõu hõlmab sugu, seksuaalsust ja soolist identiteeti käsitlevaid suuniseid. Foto: Shutterstock

Austraalia Põhjaterritooriumi koolides kehtestatavad suunised julgustavad õpetajaid mitte nimetama õpilasi poisteks ja tüdrukuteks. Suunised on mõeldud selleks, et edendada kaasamist.

Peamised muudatused esitati 19. aprillil Põhjaterritooriumi haridusministeeriumile ning eelnõu hõlmab sugu, seksuaalsust ja soolist identiteeti käsitlevaid suuniseid. Dokumendis soovitati kooli töötajatel vältida soolist keelekasutust, nagu «poisid ja tüdrukud» ja «daamid ja härrad», sest see «võib olla võõristav oma soos kahtlevatele ja sooliselt erinevatele lastele». Selle asemel soovitati kasutada sõnu: «õpilased», «klass», «tiim», «igaüks», «inimene».

Samuti julgustatakse koole mitte eraldama lapsi spordipäevadel nende soo alusel – selle taktikaga loodetakse suurendada erineva soomääratlusega laste kaasamist sporti. «Paljud transseksuaalsed ja sooliselt erinevad lapsed loobuvad spordist ja kehalistest tegevustest, sest nad tunnevad end väga ebamugavalt või neid sunnitakse võistkondadesse, mis ei vasta nende soolisele identiteedile,» seisis eelnõus. Käsitleti ka suuniseid, mida õpetaja võiks järgida ekskursiooni ajal, et kõik tunneksid end turvaliselt ja mugavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles