Meie restoranidele ja toidukultuurile on projekt siiski oluliselt suurema mahuga. «Tunnustus on iga restorani unistus. Hea on tõdeda, et kogu ettevõtmine kasvatab meie restoranide taset - inspektorid käivad hindamas igal aastal. Tärni on vaja hoida ja igal aastal antakse uusi tärne. See annab motivatsiooni areneda, saada tippkokaks, luua uusi restorane ja tarvitada kohalikku toorainet. Need kõik on nii olulised nüansid,» lisas ta.
«Michelini tärne on kokku kolm. Kolmas tärn on aga juba midagi väga erakordset. Michelini giidides on ligi 15 000 restorani üle maailma ja alla 1% omavad kolm tärni. Need restoranid annavad juba ise põhjuse, miks vastavasse sihtriiki sõita,» rääkis Lepik.
Michelini süsteemis on olemas veel enamgi lisatunnustusi. «Green Star on restoranidele, kes on pühendunud kestlikule gastronoomiale. Gourmet annab aga tunnustuse nendele kohtadele, kus on väga hea toit mõistliku hinnaga. Sellega seoses laieneb variatsioon oluliselt. Me ei räägi enam ainult fine dining'ust ja valgetest laualinadest...räägime toidukohtadest, mis on igapäevaselt külastatavad,» rääkis EASi ja KredExi esindaja.
«Kasutusvõimalused on laiad. Tais on isegi üks tänavatoidurestoran gourmet tunnustusega. Ma usun, et me ei peagi Eesti puhul rääkima vaid Michelini tärnidest, saame tunnustusi ka laiemalt. Uuringu kohaselt 80% reisijatest usaldab Michelini giidi soovitusi. Paljud reisijad orienteeruvad selles giidis ja ühtlasi väga järgivad seda. Ligi 60% reisijatest on valmis jääma piirkonda kauemaks peatuma ning 75% on valmis oma reisikulutusi suurendama kui piirkonnas leidub tunnustatud restorane,» selgitas Lepik.
Lepik selgitas, mil moel Michelini tärnid endale nime said. «Paljudele seostub Michelin rehvidega ja see seos on täiesti korrektne. Esialgu arvaks, et kõrge kvaliteediga restoranid ja rehvid kokku ei käi. Need samad inimesed, kes kunagi Michelini rehvikompanii lõid, avaldasid 120 aastat tagasi praktilise punase vihiku. Seal oli välja toodud info parimate rehvitöökohtade ja autoremonditöökodade kohta, veidike hiljem lisandusid nimekirja ka head söögikohad. Juba sada aastat tagasi hinnati neid toidukohti sõltumatu ja anonüümse süsteemi alusel,» rääkis Liina Maria Lepik raadio Elmar hommikuprogrammis.
Kuula täispikka intervjuud SIIN.