Armastatud saatejuht Owe Petersell: kui tuju halb, siis tahan olla iseendaga

Raadio Elmar
Copy
Owe Petersell
Owe Petersell Foto: Kairit Leibold

Täna Eesti Rahvusringhäälingu ridades töötav ajakirjanik Owe Petersell on mänginud märkimisväärselt suurt rolli ka 25-aastaseks saava raadio Elmari eluloos. Mees, kes on selle jaama üks loojatest tähistab ka ise tänavu juubelit, ta saab 11. aprillil 50-aastaseks. Kuidas armastatud saatejuht suhtub vananemisse, sünnipäevade pidamisse ja kas ta on täna õnnelik? Intervjuud vedas Karl Gustav Adamsoo.

Tänavu saab raadio Elmar 25-aastaseks. Eestis ainulaadse raadiojaama sünni juures oli ka ajakirjanik ja tolleaegne Elmari juht Owe Petersell. «Raadio Elmar on minu elust hästi suur osa olnud. Mina ja mõned inimesed olime siin tööl veel enne seda, kui raadio Elmar esimest korda eetrisse läks - tegime kuiva trenni, ilma eetrisse minemata,» meenutas Owe Petersell.

Mees lisas, et Elmar sündis Tartus, Tiigi tänaval. «Tegime väikeses stuudios saadet ja see läks eetrisse ainult Tallinnas. Kõik oli tohutult põnev. Kuigi olen olnud alati suur muusikafänn, ei osanud nooruspõlves isegi unistada, et ühel päeval võiksin raadiosse tööle minna. Kõik oli puhas juhus,» lisas Petersell, kes oli paarkümmend aastat Elmari juht ja teenäitaja.

«Tänaseks olen elu ja tööga Tallinnas ning see paik on muutunud minu jaoks samuti koduseks. Tartu ja Tallinn - tegelikult pean neid mõlemaid kodulinnaks. Töötan ETV's ja mul läheb seal hästi - see amet pakub mulle palju väljakutseid. Otsesaade stuudios, mitu kaamerat ümber...esimesel saatepäeval ei saanud absoluutselt aru, kuhu isegi vaatama pean,» naeris ta.

Mees on andnud suure osa oma karjäärist just raadio- ja teletööle. «Pärast Elmarist lahkumist olin üldse mingi aeg töötegemisest kõrval. Siis läksin tööle Botaanikaaeda ja mul hetkekski ei tekkinud tunnet, et tahaksin tagasi telesse või raadiosse. Ühel hetkel kutsuti mind taas meediavaldkonda, esialgu ütlesin neile ära. Siis meelitati, räägiti läbi...ja lõpuks läksin ERR'i,» rääkis ta.

Owe Petersell tähistab 11. aprillil oma 50. sünnipäeva. Tuli välja, et tähistamine toimub pigem tema enda sees ja suurte pidude korraldamisega ta vaeva ei näe. «Minu sünnipäevade pidamise harjumus on olematu - ma ei armasta neid pidada ja ma ei ole neid praktiliselt ka pidanud. Ainus sünnipäev, mida korralikult tähistasin oli siis, kui sain 18! Pärast seda ei ühtki,» muigas mees.

Petersell märkis, et viilib iga aastal oma sünnipäeva paiku osavalt peomeeleolu keskelt kõrvale. «Teen seda nii palju, kui vähegi võimalik. Ütlen alati oma sugulastele ja tuttavatele: «ootame kui suvi tuleb, teeme siis peo». Suveks on muidugi kõigil see teema juba meelest läinud,» lisas ta.

«Ühel aastal juhtus aga nii, et unustasin oma sünnipäeva sootuks! Olin tudengite grupiga Saksamaal ja ei jälginud kalendrit. Paar päeva hiljem tuli meelde, et mul oli sünnipäev. Mulle ei meeldi sünnipäevaga seotud tähelepanu ja seetõttu ma ei korralda sel puhul ka üritusi. Ma kahtlustan, et see saab ka tänavu aastal nii olema,» sõnas ajakirjanik. 

Petersell tunnistas, et vananeda talle ei meeldi. «See on ju lausa kohutav! Võid saada küll küpsemaks ja targemaks...kuid samal ajal jääd nõrgemaks ja nõdremaks. Mina ei kuulu nende hulka, kes ütlevad, et on tore saada vanemaks. Mulle meeldiks väga olla uuesti 18- või 20- aastane. Teadmiste- ja kogemuste pagas võiks küll olla see, mis täna olemas,» mõtiskles ta.

Petersell toob kodupublikuni alati rõõmsa ja rahuliku meeleolu. Kas mees ka ise sisimas õnnelik on? «Ma ei saa olla õnnelik, kui maailmas toimuvad sellised asjad. Samas, endale tuleb anda alati positiivne sisend - küll asjad lähevad paremaks. Loodame, et kusagilt paistab mingi valgus ja tulevik tuleb helgem,» rääkis ta.

«Ja kuigi eetrist võin olla alati rõõmsameelne, siis ka minul tuleb aegajalt halba tuju ette. Olen rahulik, kuid ei ütleks, et olen rõõmsameelne. Näiteks, ma ei ole rõõmsameelne siis, kui olen haige. On olemas selliseid inimesi, kes haigeks jäädes soovivad poputamist. Mina ei taha! Kui jään haigeks, siis ei taha kellegagi isegi suhelda, soovin olla omaette. Kõik uksed, aknad lähevad kinni ja ka telefoni lülitan välja. On hetki, mil olen ka kuri - kuid seda tuleb ette tõesti väga harva. Elmaris töötasin paarkümmend aastat, kogu selle aja jooksul olin kuri vaid paar korda,» sõnas Petersell. 

Armastatud saatejuht tõi välja oma isikliku retsepti halva tuju vastu. «Üks asi, mis minu puhul toimib: kui midagi on halvasti, siis tahan olla üksi. Ka muusika aitab väga palju. Midagi tuleb teha...kasvõi isegi jalutama minna. Esimene plaaster on aga kindlasti iseendaga olemine,» lisas ta.

«Rajalt maha tulemine on minu hinnangul hästi keeruline. Kui on vaja puhkuse nimel töölainelt välja saada, siis tuleb nutiseadmed kinni panna. Kuid seda pole väga lihtne teha. Kui see lõpuks õnnestub, siis minu ideaalse puhkuse juurde kuulub kindlasti palju päikest! Tean, et suusareisile ma ei põrutaks. Kui pean end laadima, siis arvestan, et mu sees päikesepatareid, mis vajavad palju soojust ja valgust,» rääkis Owe Petersell raadio Elmar saates «Mitte ainult muusikast».

Saates oli juttu Owe Peterselli parimatest reisidest, unistustest, tema lemmikmuusikast, loodusest ja enesele aja võtmisest.

Kuula saadet SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles