Pärnus toimuv loengusari õpetab keskeast rõõmu tundma

Naine
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Maikuu kolmel järjestikusel laupäeval toimub Pärnus VIV Living Tervisemajas loengusari «Teekond tähendusrikkama elu suunas», kus psühholoog Kristjan Puusild räägib keskea iseärasustest ja psühholoogilistest väljakutsetest ning annab nõu nendega toimetulemiseks.

Ametlikuks keskea alguseks on erinevate allikate alusel loetud nii 35. eluaastat kui ka 55. eluaastat. Statistikaameti andmetel on Eestis antud vanusevahemikus üle 250 000 inimese.

VIV Living OÜ juhatuse liikme Laura Päiti sõnul on ainult vanuse alusel inimese eluetapi defineerimine keeruline, kuna see on iga inimese puhul individuaalne. Pigem tähistab keskiga teatud elustiililisi muutusi, millega võib olla keeruline kohaneda. «Ebakindla üleminekuperioodiga toimetulemiseks on oluline õppida praeguste ja tuleviku väljakutsetega toime tulema. Enamasti kohtutakse just keskeas väljakutsetega, mis tekivad uut eluetappi alustades ja oma senist elu ümbermõtestades,» sõnas Päit. «Eluetapi muutustega kerkivad uuel moel esile identiteedi, elustiili, väärtuste ja hoiakute küsimused ning muutuvad rollid peresüsteemides.»

Päiti sõnul sõltub muutustega toimetulek isiksuslikest eripäradest, elukogemusest ja elu jooksul omandatud toimetuleku-mehhanismidest. «Lühikoolitusel on võimalik mõista iseennast keset keskea väljakutseid. Kogenud spetsialisti juhendamisel avaneb kõigil osalejatel võimalus oma kogemusi, mõtteid ja tundeid turvalises keskkonnas jagada,» lisas Päit. «Läbi probleemküsimuste arutamise ja neile lahenduste leidmise on teadlikult võimalik oma toimetulekut ja inimsuhete kvaliteeti parandada.»

Kursust viib läbi psühholoog, analüütiline psühhoterapeut väljaõppes Kristjan Puusild. Puusild on lõpetanud Tallinna Pedagoogikaülikoolis psühholoogia ja sotsiaalpedagoogika eriala (2004) ning Tallinna Ülikooli Eesti Humanitaarinstituudis filosoofia magistratuuri (2009). Lisaks läbinud Eesti Analüütilise Psühholoogia Erakooli psühhoteraapia õpingud, töötades täna psühholoogi/terapeudina ning andes psühholoogia-alaseid loenguid, korraldades sündmusi ja töötubasid.

Puusilla sõnul on sügisesest plaanis pakkuda ka erinevaid loenguid ja sessioone gruppidele. «Grupis on võimalik kogeda sarnaste huvide, väljakutsete ja probleemteemade julgemat avanemist, erinevate vaatenurkade ja seisukohtade kohtumist ning maailmapildi avardumist,» sõnas Puusild ja lisas, et grupiprotsessid õpetavad ja soodustavad isiksuslikku kasvu ja küpsemist. «Sõltuvalt teemast või grupist on võimalik üheskoos ka ise avastada ja lahendusi leida - laadida maha pingeid ja tasakaalustada oma sisemaailma. Seansid aitavad leida enesekindlust ja uudseid lahendusi, julgustades samal ajal oma raskustest rääkima ja neid jagama.»

Esimene loengute sari toimub 14.05, 21.05 ja 28.05 algusega 11:00 VIV Living Tervisemajas, aadressil Villa 3, Pärnu. Osalemiseks on vajalik eelregistreerimine, rohkem infot leiab VIV Living Facebooki lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles