TUHANDED LIITRID RÄMPSU ⟩ Sõjapõgenike keskus upub toodud prügisse: abivajajad ei ole kõndivad vanavara eksponaadid (3)

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Kas tooja ise kannaks selliseid jalanõusid
Kas tooja ise kannaks selliseid jalanõusid Foto: Ilona Palmsaar

Põgenikele vajalikke asju koguv MTÜ Pärnumaa Lasterikkad palub: ärge tooge meile annetuste nime all prügi!

MTÜ Pärnumaa Lasterikkad, kes ulatas abikäe koostööks Pärnu linnaga aitamaks põgenikke vajalike riidete ja tarbeesemetega palub tungivalt: «Head sõbrad ja annetajad, kes te soovite sõjapõgenikke aidata. Palun ärge tooge prügi!»

MTÜ on väga tänulik headele annetajatele, tänu kellele saavad siia jõudnud ukrainlased turvalist elu alustada. Kuid meepotis on ka suur kulbitäis tõrva, nimelt tassitakse palutud korralike asjade seas kohale ka võidunud voodipesu, kakaplekilisi lasteriideid, uriiniplekilist aluspesu, vaid paarist õmblusest koos püsivaid jalanõusid ning palju muud kasutuskõlbmatut kraami. Praeguseks on keskuse vabatahtlikud sorteerinud ja utiliseerimisele viinud üle 5000 liitri prügi. See on väga suur koormus ja kulu. 

Toodud asjad, mille tegelik koht peaks olema prügimäel.
Toodud asjad, mille tegelik koht peaks olema prügimäel. Foto: Ilona Palmsaar/ kollaaž

Ühingus tegutsev Ilona Palmsaar selgitab, et niigi ülekoormatud vabatahtlikud peavad rinda pistma tuhandete liitrite saabunud kõlbmatute riiete ja vanade kaltsudega. «Palun mõelge sügavalt, enne kui hakkate asju annetamiseks kotti panema. Mõelge, kas te ise paneksite neid riideid täna selga. Või kui paneksitegi, siis kas tänavale päevavalges julgeksite nendega minna...»

«Ukraina sõjapõgenikud on inimesed nagu meiegi, kes igapäevaelus täiesti normaalselt ja hästi riides käisid, kuid olude sunnil nüüd meie abi vajavad. Nad ei ole kõndivad vanavara- ega prügi-performance'i eksponaadid!»

Teised vabatahtlikud kirjeldavad kurbi hetki, kus suuri heategusid varjutab inimeste alatu käitumine. «Kui ikka prügikoti põhjas on kõigepealt toidujäätmed ja nuusatud taskurätid, mille peale on koondatud luitunud riided, siis see on sihilik tegevus, et ei peaks ise prügivedajale maksma. Ja nüüd kujutage ette vabatahtlikke, kes on just pidanud kella 21ni prügi sorteerima, tõusmas hommikul kell 5, et jõuda prügi utiliseerida. See on nõme!»

Soovitusena, kuidas toojaid oma annnetusi realistlikult hindama panna, pakutakse esmalahendusena koos toojaga kottide sisu ülevaatamist. Kuid see on väga ajakulukas ja keeruline. Vabatahtlikud loodavad, et kui peagi suuremad ruumid saavad, on võimalus seda meetodit kasutada. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles