Ukrainlanna Svitlana kohutav ehmatus turvalises Pärnus: kogu hotell tardus hirmust (11)

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Pärnu meeleavaldus Ukraina toetuseks ja sõja vastu Iseseisvuse väljakul.
Pärnu meeleavaldus Ukraina toetuseks ja sõja vastu Iseseisvuse väljakul. Foto: Mailiis Ollino/Pärnu PM

Pärnus turvalise elupaiga leidnud kahe lapse ema Svitlana rääkis eile hilisõhtul aset leidnud traumeerivast kogemusest. 

Mõkolajivist pärit õpetaja ööbis koos oma 12- ja 14-aastaste lastega viimaseid öid ühes Pärnu majutusasutuses ning rääkisid hommikusöögi ajal teiste põgenikega hirmutavast ja traumeerivast kogemusest seoses ilutulestikuga. 

Svitlana peegeldas kaasmaalaseid vallanud ühesuguseid tundeid: "Kogu hotell tardus hirmust, kui eile hilisõhtul ootamatu paugutamine algas."

Tegu oli ilutulestikuga, kuid sõjast põgenenud hirmunud inimesed ei seosta paugutamist millegi tähistamisega. 

Põgenike koordineerimisel abiks olev Kristina Birk-Vellemaa paneb eestlastele südamele: «Palun ole inimene ja ära pauguta!» 

«Olen sellest varemgi kirjutanud, sellest on teisedki kirjutanud ja rääkinud, aga ma tõepoolest ei tea, kuidas viia inimestele seda teadmist kohale. Sinu sünnipäev, pulm, suguvõsa kokkutulek või uue auto ost ei kaota midagi, kui sa need (keskkonda saastavad ja loomi traumeerivad) paugud ära jätad. Küll aga kaotavad sinu paugutamise pärast turvatunde sajad sõjast traumeeritud põgenikud,» räägib Birk-Vellemaa murelikult.

Ta palub inimestel põgenike taustale mõelda ja ette kujutada, mida need katkised hinged läbi elavad: «Inimesed, kes on pagenud päevi, sõitnud piiri poole pimedas bussis, vahekäigus pikali olles, oma lapsi kattes, oma vanemaid ja teisi lähedasi maha jättes, neid sõtta saates. Kuidas seda ei mõisteta?» 

«Palun ole inimene, ära pauguta! Vähemalt praegu mitte, aga parem, kui üldse mitte,» lisab naine lõpetuseks. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles