27. märtsil toimub sõjamasina löögirusika all kannatava Ukraina heaks rahvusvaheline kontsertmaraton

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Heategevuslik kontserdimaraton Ukraina heaks
Heategevuslik kontserdimaraton Ukraina heaks Foto: Daniel Skrypnkyki

Ukraina on võidelnud Venemaa Föderatsiooni valla lastud jultunud täiemahulise agressiooniga juba kuu aega. Kõik need päevad on Ukraina sõjavägi ja inimesed vapralt vastu pannud ning vaenlase plaanid nurjanud. Pühapäeval, 27. märtsil kell 18.30 Kiievi ja Eesti aja järgi toimub Varssavis rahvusvaheline heategevuslik kontsertmaraton «Save Ukraine - #StopWar». Kontserti kannab üle Poola telekanal TVP, kuid kaasa löövad kümned teised telekanalid üle Euroopa.

«Ukraina kaitseb tervet kontinenti ja võtab kogu Vene sõjamasina löögirusika enda kanda. Täna seisab kogu tsiviliseeritud maailm Ukrainaga külg-külje kõrval. Meie partnerid on sissetungijatele määranud enneolematud sanktsioonid ja pakkunud Ukrainale finantsilist, militaar- ja humanitaarabi. See tugi panustab maailma tuleviku – kui Venemaad ei peatata Ukrainas, on ohus teised Euroopa riigid. Praegu vajame maailma ühtsust ja solidaarsust rohkem kui kunagi varem,» rõhutavad kontserdi korraldajad Ukrainast.

Eestis toimub ühisvaatamine Vabaduse väljakul, 27. märtsil, otseülekanne algab kell 18:30. Ühisvaatamised üle maailma pakuvad võimalust ukrainlastele toetust avaldada ja ka ühes riikidesse jõudnud sõjapõgenikega solidaarsuses seista. Liitu ühisvaatamise sündmusega Facebookis: https://fb.me/e/1uDAmILny

Telemaratoni kannab Eestis üle ETV, kontsert jõuab eetrisse 27. märtsi õhtul kell 22:30 koos Anu Välba ja Reimo Sildvee kommentaaridega.

Telemaratoni Päästke Ukraina – #StopWar viivad Ukraina Kultuuri- ja Infopoliitika Ministeeriumi, Välisministeeriumi ja Sotsiaalpoliitika Ministeeriumi toel läbi 1+1 meedia, Atlas Festivali meeskond ja mobiilioperaator Kyivstar. Idee algatajad on Atlas Festival ja Kyivstar.

Selle maratoni eesmärk on veelgi tugevdada rahvusvahelise kogukonna toetust Venemaa laienemise vastu. Ukraina inimesed tõesti tunnevad ja siiralt hindavad kogu tuge, mida meie partnerid ja ka tavalised inimesed välisriikidest on meile pakkunud – alates põhivajaduste katmisest kuni võimsa militaarabini. Kuid sõda peab lõppema nii pea kui võimalik, nii kiirelt kui võimalik, ja Ukraina vajab veelgi toetust, et agressorile vastu panna.

Muusikud, kunstnikud, kodanikuaktivistid, arvamusliidrid, näitlejad, sportlased, vabatahtlikud üle kogu maailma toetavad Ukrainat selle kahetunnise ürituse jooksul. Üritust kantakse üle telekanalites rohkem kui 20 Euroopa riigis, samuti voogedastusplatvormidel ja sotsiaalmeediakanalites. Samal ajal on võimalik annetada humanitaarkriisi toetuseks, mille on põhjustanud Vene armee sissetung Ukrainasse.

Ülekannet on võimalik jälgida 1+1 YouTube'i kanalil ning 1+1 International, ICTV Ukraine, Inter+, Ukraine24 jt televaatajatel Eestis ja üle kogu maailma.

Ürituse õhtujuhid on muuhulgas Timur Miroshnychenko ja Masha Efrosinina, keda Eesti publik tunneb Eurovisioni 2017. aasta õhtujuhtidena.

Ukrainat aitavad mitmete miljonite silmapaaride ees toetada maailmakuulsad artistid: Imagine Dragons, Nothing But Thieves, Fatboy Slim, Craig David, Eurovisioni võitjad Salvador Sobral ja Netta jpt. Ukraina enda artistidest astuvad lavale Dakha Brakha, Ruslana, THE HARDKISS, Jamala, Go_A, MONATIK, Alyona Alyona jpt.

Lisaks loodakse paljudes linnades üle kogu maailma spetsiaalsed fännialad, kus koos teletoni vaadata.

«Kogu Ukraina meediakogukond on keskendunud mitmele üliolulisele ülesandele – edastada sõnum, et Ukraina on praegu kogu tsiviliseeritud maailma jaoks kaitsekilp Venemaa eest, ning et me vajame kiiret tuge ja taeva sulgemist. Ukraina vajab humanitaarkriisi arvestades tohutult abi. Seega räägime sellest kõva häälega, räägime sellest ka edaspidi. [Räägime] ajakirjanduse, muusika, sadade tuhandete inimeste abiga, kes on üle kogu maailma seljad kokku pannud,» ütles 1+1 meedia tegevjuht ja Atlas Festivali kaasomanik Yaroslav Pakholchuk.

Teletoni «Save Ukraine – #StopWar» viivad läbi 1+1 meedia, Atlas Festivali meeskond riikliku mobiilioperaatori Kyivstar, kultuuri- ja infopoliitika ministeeriumi, välisministeeriumi ja sotsiaalpoliitika ministeeriumi toel. Projekti idee algatajad on Atlas Festival ja Kyivstar.

«Ukraina teeb kõik endast oleneva, et peatada sõda ja verevalamine, vabastada linnad blokaadidest, alustada meie riigi ülesehitamist. Tahame veel kord rõhutada, et Ukrainas ei toimu selle maratoni läbiviimise ajal mingit «sõjalist erioperatsiooni». Ukrainas peetakse jõhkrat alusetut sõda, mida Venemaa on alustanud barbaarsel viisil. Tsiviliseeritud maailm peab olema Ukraina kaitsmisel, toetamisel ja abistamisel proaktiivne. Ei piisa sellest, kui vaadata välismaalt venelaste sõda ukrainlaste vastu. Meie riik kaitseb ju kogu Euroopat Putini eest. Vajame Ukraina kohal lennukeelutsooni – taeva sulgemist, ja ka relva. See päästab paljude süütute inimeste elusid. Seetõttu peab maailm kuulma sõnumeid #CloseTheSky ja #NoFlyZoneUA,» kommenteerib Ukraina kultuuri- ja infopoliitikaminister Oleksandr Tkatšenko.

«Vallandades Ukraina vastu jõhkra sõja, ei oodanud vaenlane Ukraina ja maailma sellist reaktsiooni. Esiteks: kui tugevad on ukrainlased oma riiki kaitstes, ja teiseks: kui hävitava ulatusega on rahvusvahelise üldsuse poolt kehtestatud sanktsioonide. Oleme saavutanud märkimisväärsed tulemused tänu Ukraina süstemaatilisele tööle ja meie partnerite vankumatule toetusele. Venemaa on juba kandnud suuri majanduslikke kaotusi ja leidnud end täielikus isolatsioonis. Me ei peatu, me liigume edasi. See maraton on järjekordne signaal rahvusvahelisele kogukonnale: see on Venemaa sõda kogu maailma vastu ja ainult koos saame võita,» sõnab Ukraina välisminister Dmytro Kuleba.

«Sõda hävitab meie linnad, kuid see ei hävita kunagi meie tahet ja soovi elada vabal maal. Rahvuslik vastupanu on ühendanud ukrainlased ja kogu demokraatliku maailma ühise eesmärgi nimel – ajada meie maalt välja kõik okupandid ja kaitsta süütuid inimesi. Sõjaväelased, vabatahtlikud, arstid, tsiviilisikud, kes võõrustavad põgenikke oma kodudes või marsivad Ukraina lippudega ajutiselt okupeeritud linnades, meie tehnikud, kes töötavad isegi ohus, et taastada ühendust – me kõik oleme kangelased. Vajame palju tugevamat toetust lääne partneritelt ja kogu tsiviliseeritud maailmalt, et lõpuks võita. Kyivstar kutsub seda üles tegema igal võimalikul viisil – toetades selliseid raha kogumise kontserte, tehes koostööd meedia ja partneritega kogu maailmas,» ütleb Kyivstari B2C direktor Tetiana Lukynyuk.

Telemaratoni graafiliseks sümboliks on Ukraina kunstniku Daniel Skrypnkyki loodud päevalill. Nii jõuab see üritus veelgi laiema publikuni, kuna Danieli töid imetlevad inimesed paljudest maailma riikidest.

«Päevalill sümboliseerib nüüd kogu Ukrainat. Olen sellesse kaasanud isiklikud sümbolid ja emotsioonid. Päevalill on erinevate ümberringi toimuvate sündmuste vaatleja. Ta on emotsioonide andur. Ta visualiseerib kõiki, kes on kõrvalvaadetega kokku puutunud. Päevalill on kasvanud erinevatelt ja just praegu on päevalill avanenud selles kõige kohutavamas ja emotsionaalsemas olukorras. Ta palub, et kogu maailm teda märkaks, olles see, kes vaatab Ukraina poole, tunnetades iga ukrainlast. Ta palub valgust,» kirjeldab kunstnik Daniel Skrypnyk.

Korraldajad rõhutavad, et raha kogumine toimub Ukraina Riigipanga ja Ukraina Sotsiaalpoliitika Ministeeriumi ametlike kontode kaudu. Annetused lähevad toiduvajaduste rahuldamiseks ning sõjategevuse tõttu kodudest lahkunud põgenike ja kodanike majutamiseks, nende varustamiseks riiete ja jalanõude, ravimite ja meditsiinivarustusega; elanikkonnale esmatarbekaubate tagamiseks, ühekordseks rahaliseks abiks, et rahuldada muid esmatähtsaid inimvajadusi jne.

Rohkem infot leiab veebisaidilt: https://saveukraine.1plus1.ua/.

Annetusinfo Ukraina humanitaarkriisi lahendamiseks:

Saaja: Ministry of Social Policy of Ukraine

IBAN DE85500000000050002137

Viitenumber: for ac 32302338301027

Pank: DEUTSCHE BUNDESBANK, Frankfurt

BIC: MARKDEFF

Panga aadress: Wilhelm-Epstein-Strasse 14, 60431 Frankfurt Am Main, Germany

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles