Üks rikkamaid venelasi müüs sanktsioonide tõttu Venemaa suurima söetarnija ettevõtte (1)

Naine
Copy
Andrei Melnitšenko.
Andrei Melnitšenko. Foto: Wikimedia Commons

Siberi söeenergia ettevõtte (SUEK) suurim aktsionär ja üks juhte Andrei Melnitšenko müüs oma osaluse Euroopa Liidu (EL) poolt talle kehtestatud sanktsioonide taustal, seisab ettevõtte kodulehel avaldatud teates. Melnitšenkost sai möödunud aasta tulemuste järgi üks rikkamaid venelasi.

2021. aasta lõpu seisuga kuulus Melnitšenkole 92,2 protsenti Venemaa söeturu liidrist SUEKist. Ettevõtte pressiteenistuse andmeil on alates 9. märtsist tema kontrollitav SUEKi aktsia null protsenti.

Kellele kanti üle sanktsioonide alla sattunud Melnitšenko osa SUEKis, pole täpsustatud. Ärimehe teine ​​suur vara on EuroChem Group, millele kuulub üks maailma suurimaid väetisetootjaid EuroChem. Pole teatatud, kas ta on sealse osaluse müünud ja juhtkonnast lahkunud.

Lisaks Melnitšenkole on sanktsioneeritud isikute nimekirja lisatud juurde pea 500 Venemaa ja Valgevene isikut (sh Putin ja Lavrov, Prigožin pereliikmetega, Šoigu, Medvedev, Mišustin, riigiduuma ja julgeolekunõukogu liikmed, Ukraina ründamisele kaasa aidanud sõjaväelased ja mõned oligarhid).

Euroopa Liidu seaduste kohaselt ei tohi Euroopa elanikud teha koostööd allsanktsioneeritud ettevõtetega, samuti ettevõtetega, mida kontrollivad sanktsioonide nimekirjas olevad isikud. Keeld kehtib finantseerimise, tooraine ja valmistoodangu hankimise ja tarnimise ning teenuste osutamise ja vastuvõtmise kohta.

2022. aastal hindas ajakiri Forbes Andrei Melnitšenko varanduseks 17,1 miljardit dollarit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles