REAALNE ABI ⟩ Eestlasedki liituvad Airbnb kaudu ukrainlaste toetuseks algatatud väljakutsega

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee reporter-toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Head soovivad inimesed on leidnud uudse viisi, kuidas aidata rahaliselt neid, kes on Venemaa agressiooni tõttu Ukrainas lõksus. Kampaania kogub jõudu juba ka eestlaste seas. 

Abiks on kodu üürimise platvorm Airbnb. The Guardian kirjutas neljapäeval, kuidas inimesed saavad edastada selle kaudu hädas olevatele ukrainlastele rahalist toetust. 

Üks paar, kes tegi broneeringu 3.–10. märtsiks Kiievis, postitas Twitterisse kinnituse ja kirjutas: «Tere, Maria, me broneerisime abikaasaga just teie korteri üheks nädalaks, kuid loomulikult me ​​külla ei tule. See on lihtsalt selleks, et saaksite natuke raha.»

Teine Twitteri kasutaja ütles, et ka nemad on broneerinud nädalase peatumise, ja julgustas teisi ideed jagama. Inimesed kutsusid Airbnb-d üles vähendama oma vahendustasusid, mis tavaliselt jäävad vahemikku 3–15 protsenti, et Ukraina võõrustajad saaksid kogu tulu.

Airbnb pressiesindaja kinnitas, et platvorm loobub Ukrainas vahendustasudest. «Hindame oma kogukonna suuremeelsust praegusel kriisihetkel. Samuti loobub Airbnb praegu kõigist Ukrainas tehtud broneeringuid puudutavatest külaliste ja võõrustaja tasudest.»

Esmaspäeval lubas Airbnb pakkuda tasuta eluaset 100 000 Ukraina põgenikule. Pressiesindaja sõnul on ettevõte saanud algatusele meeletult suurt vastukaja. Praeguseks on rohkem kui 260 000 külastajat olnud lehel, kus on võimalik registreeruda võõrustajaks.

«Arvan, et sellises ülemaailmses humanitaarkriisis peaks igaüks esitama küsimuse: kuidas saame aidata?» ütles ettevõtte tegevjuht ja kaasasutaja Brian Chesky. «Airbnb saab aidata nii, et pakume igal õhtul elamispinda miljonitele inimestele üle kogu maailma. Kui soovite vastu võtta pagulaspere, teeme koostööd ümberasustamispartneritega.»

Ideest on kinni haaranud ka eestlased 

Eestlanna Kaari Põlder nägi Instagramis üleskutset teha Airbnb keskkonnas broneering majutuseks mõnes Ukraina linnas ja valida ööbimiseks kõige varasem võimalik kuupäev.

«Tegin broneeringu ära ja tahaksin väga homme Kiievis olla, aga lükkan reisi siiski edasi. Kirjutasin korteriomanikule, et kohtume mõne aja pärast ja loodan, et broneeringust saadavast summast on talle ja ta lähedastele abi.»

Kaari sai sellise vastuse:

«Tere, Kaari! Täname sind! Sinu toetus liigutas mind väga. Kogu meie perekond on äärmiselt tänulik. Oleme nüüd lastega põgenikud. Lahkusime eile Kiievist pommitamise eest. Soovime teile rahu ja täname veel kord pisarsilmi. See heategu jääb alatiseks meie südamesse.» 

Kaari postituse kommentaariumis on teisigi sarnase broneeringu teinud inimesi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles