Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

RAIPEHAIS JA LAKIBENSIIN Covidi püsiv mõju maitsele ja lõhnale

Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Pexels

Paljud koroona tõttu pikaajaliselt muutunud maitsmis- ja lõhnameeltega inimesed loobuvad ebameeldivate aistingute tõttu söömisest.  

Neli kuud pärast covidisse haigestumist ei saanud Anne-Héloise Dautel üldse midagi süüa. «Ma tahtsin lihtsalt oksendada, kõik ümbritsevad lõhnad ajasid mind iiveldama,» ütles ta. «Ma ei talunud isegi oma kehalõhna. Käisin viis korda päevas duši all.» Kõige hullemad olid kohv, hambapasta, šampoon ja liha küpsetamise lõhnad. Haiglasse minekul kaalus ta vaid 46 kg.

Tõsine kaalulangus ja neerupuudulikkus on mõned lõhna- ja maitsemoonutuste tagajärjed. Nende tõttu ei saa inimesed süüa ega juua asju, mida nad armastasid. Näiteks kohv või peekon, kuna need lõhnavad nagu mädanenud liha või kanalisatsioon.

Tagasi üles