Eestlanna: kaotasin investeeringutes küll üle 2000 euro, kuid sain siiski auto osta ja mitu kuud vabalt ära elada

Ingrid von Wicca
Copy

Arvestades hiljutisi maailmamastaabi suursündmusi, küsivad paljud meist, kas peaks looma oma investeerimisportfelli ning tegema sellega suurrevolutsiooni oma finantsasjades.

Kes täpsemalt mäletab koroona algust, mäletab ka seda, kuidas ma oma kahe investeerimisfondiga natuke rohkem kui 2000 euro jagu kaotasin. Õnn aga oli, et mul fondidesse üldse raha paigutatud oli. Sest, kui ma kaks pikka kuud piirangute tõttu tööd teha ei saanud, ei olnud see kuigi suur löök. Ma mäletan, kuidas ma virisesin, et issand-issand, mu sissetulekud on üle poole võrra vähenenud, kui nii edasi läheb, olen varsti pankrotis.

Pankrotis. Varsti. Mitte kohe vaid varsti. Kaagutasin mis ma kaagutasin, aga asi lõppes sellega, kui sõbranna mulle asjakohaselt maksaka pani. «Jah, palun ole vait ja palun ole õnnelik ja täna oma mineviku ennast, et temal oli väikestki oimu kuhugigi investeerida. Mõnel inimesel seda ei olnud. Mõni inimene, nagu mina, elab nüüd kuude viisi võlgu.»

Tõsi, ma investeerisin väikesed summad, kuid ostsin selle raha eest endale enne koroonat auto (mille hiljem panin ennast tagasi teenima seda välja rentides) ja elasin vabalt mitu kuud ilma kuskilt koomale tõmbamata.

Mõned kuud tagasi liitusin ma aga JCI Rakvere meeskonnaga. See on kogukond tegusatest noortest, kes teevad igasuguseid huvitavaid asju kogukonna arendamiseks. Praegu tunneb JCI Rakvere muret, et inimesed ei investeeri ega hajuta oma finantsteemadega seotud riske. Mõned inimesed teevad küll kiireid investeerimisotsuseid, kuid ei võta arvesse oma pikaajalisi finantseesmärke. Nokk lahti-saba kinni.

Enamik inimesi on veendumusel, et raha investeerimine ja rikkuse loomine on väga keeruline mäng, mis on kättesaadav ainult vapratele ja ilusatele. Ja rikastele. Mina kusjuures olen neist kolmest ainult üks. Arva ära, kes ma olen ja kirjuta vastus kommentaaridesse. Õigesti vastanu saab patsu! Mulle meeldib teemast kõrvale kalduda ja iseendast rääkida, kuid asjast rääkides - kuigi investeerimise võib enda jaoks väga keeruliseks mõelda ei ole selline mõtteviis tegelikult kuigivõrd soovitatav.

Investeerimine on väga lihtsate strateegiate rakendamine ning puudub täielik seos selle vahel, kas oled aastaid raha kõrvale pannud või alustad näiteks lihtsast 100 euro investeerimisest. Selle näite ilmestamiseks loob JCI Rakvere LHV panka ühe investeerimiskonto, millele lisab stardikapitali 100 eurot. Vaatame siis päriselt, kuidas on võimalik selle konto netoväärtust kasvatada. Sinu käsutuses on ka oma netoväärtust aja jooksul väga lihtsate põhimõtete ja harjumuste najal kasvatada.

Ja miks üldse peaksime ainult meie seda tegema. «Rahatargaks Rakveres» investeerimisteemalise üritustesarjast osa võttes saad sa kõrvataha panna oma pikaajaliste finantseesmärkide saavutamiseks palju asjakohaseid näpunäited. Ning kuigi ei saa tegelikult me kellelegi öelda, kuhu oma investeeringuid sel volatiilsel turul suunata, sest selle otsuse pead sa täielikult ise tegema, saame me läbi selle üritustesarja anda sulle vajalikke tööriistu teadlikuma otsuse tegemiseks.

Kolm kõige olulisemat sammu, mida edukal investeerimisel silmas pidada saad lugeda siit:

1. Alusta kohe, kui hakkad raha teenima.

Selleks, et saavutada finantsvabadus ja täita oma finantseesmärgid on oluline faktor alustada kohe. Mida varem alustada, seda suurem on võimalus sul aja jooksul hüppeliselt kasvatada oma sissetulekuid ja investeerimisportfelli – isegi kui sul pole palju, mida investeerida.

On suur viga arvata, et sa praegu ei teeni investeerimiseks piisavalt ja et küll jõuad hiljem räigelt turule siseneda ja suuri summasid investeerida. Ega ikka ei jõua küll. Kui jääd ootama, et ühel heal päeval on sul palk viinõrd suur ja vaba raha oi-oi kui palju, saad mingi ootamatu lisatasu või ootamatu muu tulu, kulutad tegelikult väga väärtuslikku aega. Aeg on raha. Kui sa mind ei usu, kuula, loe ja vaata Rahakratti. Tema on kusjuures meie üritustesarja avapaugutaja.

Täna läheb isegi väikeste summade investeerimata jätmine sulle pikemas perspektiivis reaalset raha maksma. Mida varem hakkad natukenegi säästma ja investeerima, seda suurem on su rahaline kindlus ja rikkus. Pea meeles, et sa pole kunagi liiga noor ega liiga vana, et alustada oma investeeringute planeerimist. Raha teeb raha, täiesti ilma suurema pingutuseta, eriti kui sinu sissemaksed (olenemata kui suured või kui väikesed) investeerimisportfelli on automatiseeritud. Kahekohaline summa välja investeerimiskontole, neljakohaline number sisse.

2. Hinda ja hajuta riske.

Absoluutselt kõik investeeringud on seotud mingite riskidega. Tuleta meelde, mis ma artikli algul kirjutasin. Mina ei ole mingisugune musternäidis investeerimisalal, kuid minu kaks fondi on kõvasti parem, kui sinu null fondi, isegi kui ma kaotasin natuke rohkem, kui 2000 eurot. Ma võitsin siiski puhast raha, mida mul enne ei olnud ja elasin sellega rahulikult koroonast tingitud paigalseisu üle. Minu sissetulek ei sõltunud ainult ühest allikast, see tuli kolmest erinevast allikast. Kui koroona meie ühiskonda lõi, kaotasin mina paariks kuuks vaid ühe sissetuleku allika. Kaks jäi alles. Mõistad? Minu riskid olid hajutatud, ma jäin ellu, ma ei elanud võlgu. Ja vot see, mu sõbrake, vot see oli ja on võit. Ei mingit paanikat, ei mingit tühja kõhtu ja elektriarved on ka makstud!

Kui ma nendesse fondidesse investeerisin olin ma teadlik, et võin raha kaotada. Seega ma panin fondi ainult sellise osa enda rahast, mille kaotus ei oleks mul jalgu alt löönud. Ja kui ma peaaegu pool oma fondidesse paigutatud raha kaotasin, võttis see mul korraks käed värisema, kuid oma kaotused kokku loetult, hakkasid jalad hoopis tantsima. Miks? Sest olukord oli pehmelt öeldes üle maailma sitt, kuid mina kaotasin vaid 2000 eurot, kuid kogu minu aastatepikkune automatiseeritud investeering (ja natuke peale) oli veel alles ja tiksus vaikselt nagu auruvedur.

Mida sina aga peaksid tegema teisiti, kui tegin mina on see, et sa tasakaalustaksid oma investeerimisportfelli. Mina toppisin oma rahad küll kahte erinevasse fondi, kuid need olid ühes ja samas varakategoorias. Ja seega ei olnud minu investeeringud tegelikult teineteisest sõltumatud.

3. Pane paika oma investeerimisplaan.

Investeerimise plaan aitab otsustada, kuidas peaks oma finantseesmärkide täitmiseks investeerima. Alustuseks peaks paika panema kõik oma rahalised eesmärgid. Mina nt soovisin tegelikult auto osta ning enne, kui koroonahooaeg peale tuli, ma selle eesmärgi ka saavutasin. Sinu eesmärgid võivad olla vabalt seotud näiteks reisile minemisega, pensionile jäämisega, korteri ostu sissemakse saamisega, finantsvabaduse saavutamisega vmt. Iga eesmärgi jaoks peaks sul ka olema ajaraam, millal soovid selle eesmärgini jõuda ja ligikaudne prognoos selle kohta, kui palju see eesmärk rahalises väärtuses maksab.

Üks olulisi märkusi, mida investeerimisplaani elluviimisel tegema peab, on Rahakratti kuldsed sõnad: «Ära näpi oma väikest investeerimiskontot. Jäta see rahule ja vaata, kuidas see kasvab!» Ja nii täpselt ongi. Pane paika oma eesmärk, hajuta oma riskid, tee automatiseeritud sissemakseid ja ÄRA NÄPI OMA INVESTEERIMISKONTOT! Unusta see lihtsalt ära. Kui hoiad oma portfellil liiga valvsalt silma peal, siis ostad või müüd tõenäolisemalt just siis, kui peaksid asjad rahule jätma. Näiteks koroona hirmutas mõned investorid müüma ainult selleks, et hiljem näha, kuidas turg vaid mõne kuuga kõik oma kahjud tagasi teenis ja sealt edasi kasvas. Kuna mõned paanikas müüjad hiljem turu tasakaalustumisel agressiivselt ennast turule tagasi ei ostnud, jäid nad taastumisest ilma.

Tegelikult on ju lihtne? Juba selle artikli lõpuks oled sa vähemalt kolm korda targem, kui olid selle artikli alguses. Mõelda vaid, kui tuleksid ennast harima JCI Rahatargaks Rakveres üritustesarjas. Kes teab, võib-olla oled juba aasta või kahe pärast andnud sisse kaua igatsetud lahkumisavalduse ja jood Pina Coladat Malibu rannas, kus telefoni peale tuleb ainult piiks-piiks ja fondide väljamaksed. Mul hakkas peanahk selle unistuse peale liikuma, mmmmm.

Kui see info tegi sind juba rahanäljaseks ja sa tahad investeerimisest rohkem teada, hoia silm peal meie facebooki lehel Rahatargaks Rakveres.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles