ÕUDUS ⟩ Afgaani naine müüs oma tütred ja neeru, et peret toita

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee reporter-toimetaja
Copy
Afgaani lapsed. Pilt on illustratiivne
Afgaani lapsed. Pilt on illustratiivne Foto: Shutterstock

Põua ja viljapuuduse tõttu oma kodust Badghise provintsis lahkunud afgaan müüs oma kaks tütart ja neeru, et toita haigeid poegi ja abikaasat.

50-aastane Delaram rääkis The Guardianile, et müüs paar kuud tagasi oma 6- ja 8-aastased tütred 100 000 afgaani (umbes 850 euro) eest võõrastele peredele. Tüdrukud jäävad oma ema kasvatada kuni teismeliseeani ja siis antakse edasi teise perekonda.

Delaram kolis koos kaheksa lapse ja abikaasaga neli aastat tagasi Herati provintsi. Nüüd elavad nad linna slummides plastkatusega kuuris. Tööd ei ole ja pole ka lootust seda leida. 

Tütarde tuleviku müümine ei olnud ainus üliraske otsus, mille naine pidi tegema. Ta läks kohalikku haiglasse neeru eemaldamise operatsioonile. Praegu saab Afganistanis neeru eest umbes 1500 dollarit (1350 eurot).

Talibani võimuletulekuga on Afganistanis muutunud illegaalse elundikaubanduse hind ja tingimused. Kunagi 3500–4000 dollari (3000-3500 euro) vahel kõikunud neeru hind on langenud alla 1500 dollari. Kuid organite loovutajate arv kasvab jätkuvalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles