ME SAAME HAKKAMA ⟩ Kes kontrollib sinu elu? (1)

Kätlin Konstabel
, psühholoog ja pereterapeut
Copy
Seesmise kontrollkeskmega inimesed tunnevad rohkem rõõmu saavutatust kui välise kontrollkeskmega inimesed, sest usuvad, et suudavad olulisel määral enda saatust suunata.
Seesmise kontrollkeskmega inimesed tunnevad rohkem rõõmu saavutatust kui välise kontrollkeskmega inimesed, sest usuvad, et suudavad olulisel määral enda saatust suunata. Foto: Shutterstock

Kes kontrollib sinu elu? Karjääri, suhteid, tervist – kõike? Pateetiliselt kõlav küsimus, millele iga natukegi täiemõistuseline inimene vastab: loomulikult ma ise. Kas ta salakesi uurib horoskoope, kirub inimeste elu sinnasamusesse keeravaid poliitikuid või süüdistab kõiges rohelisi ja röövelkapitaliste, see tundub pelga pisiveidrusena.

Ometi tõi juba üle poole sajandi tagasi psühholoog Julian Rotter kasutusse mõiste «kontrollkese»: inimesed erinevad suurel määral selle poolest, mida nad peavad oma elu põhiliselt kujundavateks teguriteks. Ja see uskumus mõjutab nende hakkamasaamist elus märkimisväärselt suurel määral.

Seesmise kontrollkeskmega inimesed usuvad, et enda elu kujundamisel saab inimene väga palju ise ära teha. Kui teed midagi, on sel ka tagajärjed. Neil on üldiselt probleemide lahendamisele suunatud hoiak, nad on nõudlikud nii enda kui ka teiste suhtes. Neile meeldib teha asju pigem oma tempos ja viisil, nad on vähem mõjutatud teiste inimeste arvamustest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles