Kellaaeg võib mõjutada haigestumise tõenäosust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA teadlaste sõnul võib kellaaeg oluliselt mõjutada riski mõne infektsiooni saamiseks, sest nende uurimus näitas, et haigestumise aeg muudab nakkuse raskusastet, kirjutas teadus.err.ee.

Haigestumine on tingitud keha biokeemia muutustest päeva jooksul, mis mõjutavad immuunsüsteemi kuuluvat proteiini. Selleks, et immuunsüsteem saaks infektsiooniga võitlusesse asuda, peab ta selle kõigepealt üles leidma ning üks valkudest, mis on kaasatud sellesse jälitusprotsessi, on Tolli-sarnane retseptor 9 (TLR9).

Katsetes hiirtega demonstreerisid teadlased, et toodetud TLR9 hulk ja tema funktsioneerimine allus keha sisemisele kellale ja muutus päeva jooksul nii, et nakatatud hiirtel areneva sepsise raskus sõltus kellaajast, mil infektsioon algas, ja langes kokku muutustega TLR9 aktiivsuses.

Uurimuse läbiviija professor Erol Fikrigi sõnul leidsid nad seega kindla molekuli, mis ühendab ööpäevarütme ja immuunsüsteemi tööd ning sellest avastusest võib palju abi olla haiguste ennetamisel ja ravimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles