Selgus põhjus, miks osad inimesed koroonaviirusesse ei nakatu (1)

Marju Ränk
, naine.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Uuringud näitavad, et keha loomulikud kaitsemehhanismid külmetuse vastu võivad pakkuda kaitset ka Covid-19 vastu. Ajakirjas Nature Communications avaldatud uuringus osales 52 inimest, kes elasid koos kellegagi, kes oli just koroonasse nakatunud.

Neil, kelle kehas oli pärast külmetushaiguse põdemist teatud hulk immuunrakke, oli koroonaviirusega nakatumise tõenäosus väiksem. Ekspertide sõnul annab nende leid kasuliku ülevaate sellest, kuidas keha kaitsesüsteem üleüldse viirustega võitleb. Immuunsus ühe haiguse vastu võib aidata ka teise viiruse puhul. Suur viga on arvata, et kõik, kes on külmetust põdenud, on automaatselt Covid-19 eest kaitstud, sest kõik pole koroonaviirusest põhjustatud.

Teadlased soovisid paremini mõista, miks mõned inimesed nakatuvad pärast Covidiga kokkupuudet ja teised mitte. Nad keskendusid oma uuringus organismi immuunsüsteemi olulisele osale – T-rakkudele. Mõned neist T-rakkudest tapavad kõik rakud, mis on nakatunud konkreetse ohuga – näiteks külmetusviirusega. Ja kui külmetus on möödunud, jäävad mõned T-rakud kehasse mälupangaks, mis on valmis kaitsma, kui nad järgmise viirusega kokku puutuvad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles