KOHTINGUTURU KARM TÕDE ⟩ Kas liiga lai valik ajab eestlaste pea sassi?

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Levinud uskumus ütleb, et mida enam valikuid, seda parem. Ehkki partneri leidmine on interneti abil muutunud üha lihtsamaks, on vallaliste inimeste hulk siiski tohutu. See paneb küsima, kas liiga palju valikuid võib mõjuda hoopis demotiveerivalt. 

Selleks, et asja veidike rohkem selgust tuua, lähenes tutvumisportaal MeetnFly teemale teaduslikult ja lõi käed kahe Tartu Ülikooli tudengiga, uurimaks valiku ülekoormatuse efekti.

Virtuaalmaailm on tänapäeval inimeste argielu lahutamatu osa — veebis peetakse koosolekuid, tellitakse koju tarbekaupa ning võetakse osa isegi kontsertetendustest. Uuringute kohaselt rajavad romantilised suhted teed isikliku õnneni ning kaasajal on internetis tutvumine nende suhete algatamiseks väga levinud moodus. Veel enam on see hoogustunud Covid-19 pandeemia ajal, mil vahetud kontaktid on piiratud ning levinumad USA tutvumisrakendused Tinder ja OkCupid raporteerivad rekordkõrgeid numbreid kasutajaaktiivsuses.

Otsuse langetamine käib üle jõu

Tutvumisportaalid reklaamivad kasutajatele potentsiaalsete kaaslaste suurt kättesaadavust, kuna inimesed näivad eelistavat ulatuslikku valikut. Varasemate uuringute põhjal on aga kinnitust leidnud tendents, et liiga palju valikuid mõjub otsuste tegemisele demotiveerivalt ning kutsub esile valiku ülekoormatuse efekti.

Tõendid valiku ülekoormatuse efektist pärinevad algupäraselt tarbijauuringutest mooside, šokolaadide, kohvi jmt. tarbekaupade kohta, kuid mõistet on laiendatud ka abstraktsematele kategooriatele, sealhulgas potentsiaalsete romantiliste kaaslaste valikule. Valiku ülekoormatuse efekt, mida võib nimetada ka valikute ülekülluseks, valikuhalvatuseks või valiku paradoksiks, kirjeldab, kuidas inimestele käib otsuse langetamine üle jõu, kui neile esitada korraga liiga suur hulk valikuid.

Eelnevalt läbiviidud uuringutes, on täheldatud, et mida suuremast hulgast variantidest valik tehti, seda pessimistlikumaks muutusid naissoost katsealused kaaslase leidmise osas. Katsealused, kellele näidati suurt hulka võimalikke partnereid ning anti võimalus oma otsust hiljem muuta, olid suure tõenäosusega valikuga vähem rahul ja otsustasid hiljem ümber.

Samal ajal oli väiksema hulga partnerite seast valijate puhul esialgse otsuse ümbermuutjaid vähem. Katsealused, kes pidid valima suure hulga partnerite vahel, raporteerisid kõrgemast valiku ülekoormatuse efektist võrreldes mõõduka hulga partnerite seast valijatega. Kuid ka mõõduka hulga partnerite seast valijad raporteerisid kõrgemast valiku ülekoormatuse efektist võrreldes väikese hulga partnerite seast valijatega.

Kuidas eestlased laia valikusse suhtuvad?

Tahtsime teada, kuidas tunnevad ennast MeetnFly tutvumisportaali kasutajad, kui peavad valima erineva hulga potentsiaalsete kohtingukaaslaste seast. Olgu öeldud, et varem ei ole Eestis valiku ülekoormatuse efekti uuritud.

Hüpoteesiks oli, et kui MeetnFly kasutajad peavad valima liiga paljude potentsiaalsete partnerite vahel, muutub otsustamine nende jaoks raskeks. Osalejatele näidati 3–15 kasutaja fotosid ning neil tuli langetada otsus, kellega nad sooviksid tutvuse eesmärgil kohtuda.

Kokku osales uuringus 107 inimest, vanuses 30–45, kellest 69 (64 protsenti) olid naised ja 38 (36 protsenti) mehed. Vastanute keskmine vanus oli 38,5 aastat.

Ka meie katse puhul leidis valiku ülekoormatuse efekt kinnitust: valikute hulga kasvades muutus otsuse langetamine üha keerulisemaks.

Kõige lihtsamaks peeti otsuse langetamist 3 potentsiaalse tutvuse vahel otsuse tegemist. Kõige keerulisem oli valikut teha või valiku raskusele hinnangut anda 15 potentsiaalse tutvuse vahel valides.

See tõstatab olulise küsimuse: kas näiliselt lõputu valik on partneri leidmisel õnnistuse asemel hoopis takistuseks?

Teaduslikel uuringutel saad täpsemalt näpuga järge ajada MeetnFly lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles