Turvalise teenuse kvaliteedimärki kasutab juba ligi tuhat Eesti turismiettevõtet

Naine
Copy
Foto: Havas Estonia

«Siin on Covid-19 turvaline» märgisega on tänaseks liitunud tuhatkond turismiettevõtet üle Eesti: majutuse ja toitlustuse pakkujad, muuseumid ja atraktsioonid, konverentside jm sündmuste korraldajad. Märgisega ettevõtted lubavad lähtuda oma tegevusvaldkonnale kehtestatud nõuetest ja soovitustest, hoida end muutuva viirusolukorraga pidevalt kursis ning kujundada teenust sel moel, et viiruse eest kaitsta nii külastajaid kui ka oma töötajaid.

«Kodused jõulud on läbi, saabumas on aastavahetusepeod ja hoogu sisse saamas koolivaheaeg. Elamusi ei pea ära jätma, kuid saab teadlikult valida, kus on risk haigestuda madalam,» ütles EASi turismiarenduskeskuse direktor Liina Maria Lepik.

Lepiku sõnul on koos kõigi piirkondlike turismiarendajatega kasutusele võetud turvalisuse märgise eesmärk valikut hõlbustada. «Soovime tõmmata tähelepanu kõigile ettevõtetele, kes teatavad märgisega avalikult, et arvestavad oma tegevuses viiruse leviku ohuga ning kaitsevad oma külaliste ja töötajate tervist,» sõnas Lepik.

Kuna viiruseoht on äärmiselt muutlik, kord taandudes ja siis jälle kriitiliseks muutudes, rõhutab märgis eelkõige ettevõtte vastutust ja kohanemisvõimet. Ühtki jäika nõuet, mis ei arvestaks kujunenud olukorda, märgisega ei kaasne. Näiteks kui on suvi, nakatumist peaaegu pole, ja maske lähtudes riiklikest nõuetest ei pea kandma, ei nõua märk seda ka märgisega ettevõttelt. Rõhk on ettevõtte teadlikkusel kehtivatest nõuetest, mis on ühendatud paindlikkuse ja loovusega teenusepakkumises.

«Selles vallas on mitmeid leidlikke näiteid, kuidas piiratud oludes kliendist hoolides tegutseda. Näiteks on sõltuvalt viirusolukorrast kliente hajutatud, pakkudes hotellis hommikusööki eri kellaaegadel. Või suurte järjekordade vältimiseks tehtud märge andmebaasi, mis püsikliendi korduval külastusel juba teatab tema kehtivast vaktsineerimistõendist, ilma et seda oleks vaja iga nädal üle küsida,» kirjeldas Lepik.

Rahvusvahelise kogemuse järgi eelistab turvalisuse märgisega reisisihtkohta kaks kolmandikku reisijatest. Majutust otsib selle järgi lausa 80 protsenti külastajatest. Sama tendentsi näitab Eesti siseturistide arvamus: kui küsitleti Saaremaad külastavaid siseturiste, ütles 72 protsenti ligi 3000 vastanust, et turvalise teenusepakkumise kvaliteedimärk on neile teenuse valikul väga oluline või oluline.

Turvalise teenusepakkumise sinine märk on leitav ettevõtetes kohapeal, nende veebilehtedel ja Facebookis. Kõiki teenusepakkujaid koondab veebileht puhkaeestis.ee/märka-märki. Seal saab iga külastaja ka kirjeldada oma kogemusi, nii kiita kui ka anda ettevõttele soovitusi, mida veel paremaks muuta. Juhul, kui märgise saanud ettevõtte kohta tuleb korduvaid kaebusi, siis eemaldatakse ettevõte turvalise teenuse pakkujate nimekirjast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles