7 küsimust, mida endale aasta lõpus esitada

Triin Sepp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Vaata tagasi lõppevale aastale ja mõtle, mis tõi sulle rõõmu, mis mitte.
Vaata tagasi lõppevale aastale ja mõtle, mis tõi sulle rõõmu, mis mitte. Foto: Pexels

Aasta viimased päevad on kõige parem aeg, et tagasi mõelda möödunule. Mis läks sel aastal hästi, mis halvasti? Mida tasuks uuel aastal muuta? Aga ei saa ju midagi oma elus muuta, kui sa ei teadvusta, millega tegelema peaksid.

Järgnev nimekiri koosnebki mõnest lihtsast küsimusest, mille peale enne vana-aastaõhtut mõelda ning nendest lähtuvalt ka ehk sel korral mõni kasulik uusaastalubadus formuleerida.

1. Millised eesmärgid ma saavutasin?

Alusta positiivses võtmes ja mõtle, millised on su lõppeva aasta kõige suuremad kordaminekud. Uus töö, edukas projekt, uued õpingud, uus hobi? Kõik tegevused, mida on saatnud edu, motiveerivad sind järgmisel aastal taas uusi ja põnevaid projekte ette võtma.

2. Milliseid eesmärgid jäid saavutamata ja miks?

Vastus «mul oli liiga palju stressi ja liiga vähe aega» ei loe. Kui sa midagi tõepoolest tahad, siis leiad selle jaoks ka aega. Siin peab mingi põhjus veel olema. Ehk soovisid midagi hoopis kellegi teise pärast saavutada? 

3. Mis tegi mind õnnelikuks?

Kui sa keskendud positiivsetele asjadele, siis aitab see ka positiivset ellusuhtumist säilitada. Kes olid need inimesed, kes sulle enim rõõmu tõid? Milliseid tegevusi sa nautisid? Mõtle tänulikult lõppevale aastale, see aitab sul uut aastaringi õnnelikult alustada.

4. Mis läks viltu?

Olenemata sellest, kas andsid endale uue aasta alguses lubadusi või mitte, jõuab igaüks mingi hetk punkti, kus asjad ei läinud päris nii, nagu oleks seda endale ette kujutanud või soovinud. Mis sel aastal veidi viltu läks? Millised otsused töid kaasa pettumuse? Kes lähedastest ajas sind kõige rohkem närvi? Teadvusta endale, mis oleks võinud olla paremini, sest siis tead, mida teisiti ja paremini teha.

5. Mida ma kahetsen?

Vigadest õpitakse. Nii kulunud väljend kui see ka poleks, kehtib see endiselt. Milline oli kõige piinlikum ämber, kuhu sel aastal astusid? Millal, kui üldse, oleksid tahtnud maa alla vajuda? Millised tehtud otsused toovad tagantjärgi vaadates kurbust või frustratsiooni? Mõtle, milliseid vigu sa uuel aastal enam teha ei tahaks.

6. Mida ma õppisin?

Lõppev aasta õpetas sulle kindlasti midagi uut, sest inimene ei lakka kunagi õppimast, kogemusi kogumast ja teadmisi omandamast. Milline on kõige lõbusam fakt, mida keegi sel aastal sinuga jagas? Milline oli kõige põnevam raamat või muu materjal, millega tutvusid? Milliste asjade kohta siin maailmas tead sa täna rohkem, kui 356 päeva tagasi? Isegi kui tegemist on väikeste asjadega, siis ometi kiida ennast uue kogutud info eest.

7. Mida ma saaksin oma elus paremini teha?

Pilk uude aastasse on sageli väga eufooriline ja positiivne. Lootus, et alates 1. jaanuarist läheb kõik paremini, istub meis sügavalt sees, kirjutab Freundin. Aga mis täpselt peaks paremaks minema? Töö? Suhe? Tervis? Pea aru, mida sa soovid ja kuidas sa jõuaksid sihile. Ehk eelnevate küsimuste vastustele tagasi mõeldes koorub välja, millisel viisil saad ennast uuel aastal paremini toetada ning kuidas oma elu veelgi nauditavamaks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles