Ereda tähena särav Rita Ray: alguses arvasin, et laulmine on vaid mu enda hingeprojekt

Raadio Elmar
Copy
Rita Ray
Rita Ray Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Raadio Elmar saates «Ikigai» käis külas Rita Ray, kodanikunimega Kristi Raias. Justkui ereda tähena särav artist on vallutanud meie lavad valguskiirusel. Rita ise kinnitas, et alustas muusika avaldamisega ligikaudu kaks aastat tagasi ja siiralt oli looming mõeldud eelkõige enese hingele. Ühel hetkel oli ta aga suurtel lavadel ja peagi tundis ta publiku suurt poolehoidu ja toetust. Kuidas leidis Ray oma käekirja artistiks arenemise teekonnal ja kes on tema enda iidolid? Kuula ja loe järele! Saadet vedas Tiiu Sommer.

Rita Ray tõusis publiku huviorbiiti ligikaudu kaks aastat tagasi. Muusik avaldas, et selle aja jooksul on tema elus üksjagu palju uut ja põnevat toimunud. «Kui alustasin aktiivsemalt muusika salvestamise ja avaldamisega, siis olin täiesti kindel, et see kõik on lihtsalt minu enda hingeprojekt,» avaldas Ray raadio Elmar saates «Ikigai».

«Ausalt, ma ei oodanud üldse, et nii paljud kuulajad minu loominguga kaasa tulevad. Olin ääretult õnnelik kui albumi esitluskontserdid läksid praktiliselt täissaalidele. Juba toona oli kõik tugevalt üle minu ootuste. Olin üllatunud ja mõtisklesin, et kuhu see kõik võib edasi minna. Tegin alguses muusikat vaid iseenda ja võibolla ka mõne teise inimese jaoks...kuid ühel veidral kombel olin järsku Eesti Muusikaauhindadel. Neid verstaposte on olnud muidugi teisigi. Nüüd detsembris aga annan kaks suurt soolokontserti ja need on siiani minu karjääri suurimad,» rääkis ta.

Kuigi Ray on oma edu üle siiralt üllatunud, on tal mõistagi hea meel, et tema tegemiste kulg on just sellise suuna võtnud. «Olen õnnelik, et need asjad on minuga juhtunud! Õnnelik ka selle üle, et ma ei tee muusikat enam vaid iseendale. Rahva poolehoid, toetus ja heakskiit...see kõik on nii positiivne. Viimased kaks aastat on olnud põnev aeg, olen ise inimesena palju muutunud ja tahaks arvata, et ka muusikalises mõttes olen palju edasi arenenud. Ühtlasi loodan, et see kõik on hea minu järgmise albumi avaldamise jaoks,» avaldas ta.

Ray lisas, et on lapsest saati olnud musikaalne tüdruk. Siiski on mõned inimesed, kes andsid tublisti hoogu tema artistiks saamise teekonnal. «Üks sellistest olulistest inimestest on kindlasti Peeter Änilane. Ta on Lõuna-Eestist pärit puhkpillimuusika eestvedaja. Ta oli ühtlasi ka Põlva Gümnaasiumi muusikaõpetaja ja mul mul oli au olla tema õpilane - õppisin seal koolis kaksteist klassi. Tema tutvustas mulle olulisemaid levimuusika artiste ja bände, muuhulgas viis kokku mind ka näiteks The Beatles muusikaga. See pani mu tulukese põlema! Teised minu olulised isikud on samuti Põlvast pärit. Nendeks siis laulu- ja üldainete õpetaja Margot Suur ja orkestri juht Riivo Jõgi. Nad õpetasid mind laulma ja klaverit mängima. Margot ja Riivo ei olnud lihtsalt õpetajad, minu jaoks olid nad mentorid. Need kolm isikut on mulle palju usku ja võimalusi andnud,» sõnas noor lauljatar.

«Väikese tüdrukuna olid mul täiesti tavalised iidolid - Vanilla Ninja, Nexus, The Pussycat Dolls ja teised analoogsed bändid. Muusikamaitse oli väga erinev võrreldes sellega, mis hiljem muusikatundides hakkas juhtuma. Õpetaja Peeter Änilane näitas mulle ka teistlaadi muusikat ja andis tee kätte. Käis mingis mõttes klikk ja hakkasin kuulama artiste, kellest mul eelnevalt palju aimdust polnud. Laulsin kaasa ja jäin selle loomingu lummusesse,» sõnas ta.

Ray tõi välja, kuidas on välja kujunenud tema lavaline pilt ja imago. «Artistina püüan järgida seda, et oleksin üks tore versioon iseendast. Kedagi teist ma järgi teha ei soovi. Üks on aga kindel, mind on väga palju inspireerinud 60-ndate ja 70-ndate muusika. Kõik selle juures on paeluv, kogu stiil tervikuna. Ometigi kedagi kopeerida ma ei taha, naudin lihtsalt atmosfääri ja muusikat ennast. Seega tahaks arvata, et ma ei kujunda ennast artistina teadlikult, vaid olengi päris mina,» lisas ta.

«Minu looming sünnib tavaliselt klaveri taga...mängin teatud motiivi ja hakkan seda vastavalt edasi arendama. Juhtub sageli, et ma ei saa aru, kuidas aeg lendab ja ühel hetkel avastan, et olen konkreetse mõttega töötanud pea kolm tundi. Ma ei ole päris kindlasti kiire kirjutaja. Tähtajaks olen suutnud luua muusikat vaid mõned korrad. Mulle meeldib võtta oma aeg ja ideid arendada edasi tasapisi. Kui hea idee sünnib klaverist eemal, siis salvestan viisijupi telefoniäppi VoiceMemo. Ma ei ole mitte kunagi töötanud edasi lauluga, mis tundub, et see pole «päris see». Seega, mul on palju poolikuks jäetud palasid. Kui lugu on hea, viin selle lõpuni ja sealt edasi annan idee oma bändikaaslastele. Mulle väga meeldib ka lugusid aranžeerida keel- ja puhkpillidele, see on veidral kombel kõige põnevam osa laulukirjutamise juures,» selgitas Ray.

Saa teada, millised on veel äärmiselt põnevad seigad Rita Ray artistiks kujunemise teekonnal. Täispikk saade on leitav SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles