Ülevaade reisipiirangutest, mis on seotud koroonaviiruse uue omikrontüvega

Naine
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Koroonaviiruse uus omikrontüvi avaldab selget mõju ka reisimisele, sest riigid on asunud kehtestama reisikeelde või seadnud sisenemiseks täiendavad piirangud. Kuna riikides muutuvad piirangud päevade ja tundidega, siis järgnev on olukorrast pigem kokkuvõtlik ülevaade.

Riigid, mis on piirid täiesti sulgenud

Kõige radikaalsema suuna on võtnud Jaapan, Maroko ja alles hiljuti turismile avanenud Iisrael, mis mõnda aega välisriikide kodanikke riiki lihtsalt ei luba, kirjutab Trip.ee.

Riigid, kust Aafrika lõunaosast lende ja/või saabujaid vastu ei võeta

Vähem või rohkem karmimaid piiranguid 8 Aafrika lõunaosas asuvast riigist (Lõuna-Aafrika Vabariik, Botswana, Malawi, Lesotho, eSwatini, Namiibia, Mosambiik ja Zimbabwe) saabuvatele lendudele ja/või saabujatele on kehtestanud suurem osa maailma riikidest. Piirangud võivad olla lennukeeld Lõuna-Aafrikast saabuvatele lendudele, erineva pikkusega kohustuslik karantiin, Aafrika lõunaosa riikides reisinud välismaalaste riiki mittelubamine, sisenemiskeeld kõikidele viimase 14 päeva jooksul Aafrika lõunaosas reisinutele või mingi kombinatsioon loetletud meetmetest.

Lennukeelu mainitud riikidest saabuvatele lendudele on kehtestanud ka vähegi olulisemate sõlmjaamadega Euroopa Liidu riigid.

Austraalia

Austraalia lükkas 1. detsembriks plaanitud avamise osade viisatüüpidega reisijatele (s.h. Working Holiday) 2 nädala võrra edasi.

Reisimine Euroopas

Aina rohkem levib PCR- või antigeeni kiirtesti nõudmine sõltumata vaktsineerimise staatusest. Alates 1. detsembrist nõutakse testi ka vaktsineeritutelt Portugalis (k.a. Madeira ja Assoorid), alates 3. detsembrist sama nõue ka Iirimaal, alates 30. novembrist tuleb Ühendkuningriiki saabujatel teise päeva lõpuks teha PCR test ja kuni tulemuste selgumiseni püsida eneseisolatsioonis.

Uudiseid uutest piirangutest tuleb lähipäevil kindlasti veelgi.

Kokkuvõtteks

Reisimine hakkas juba taas normaliseeruma, kuni saabus Covid-19 omikrontüvi. Kuna selguse saamine uuest tüvest võtab veidi aega, siis on valitsustel adekvaatseid meetmeid paratamatult ka keeruline rakendada. Esialgu tundub, et pigem eelistatakse mõnevõrra üle reageerida.

Täiendavad testinõuded ka vaktsineeritutele teevad reisimise jälle kallimaks, kuid nüüd üldiselt aktsepteeritakse ka odavamaid kiirteste. Ajakulu sellegipoolest.

Võib arvata, et lähinädalad saavad reisitingimuste muutumise osas olema üsna inforohked ja kiires muutumises. Enne reisi tasuks igal juhul sihtriigi sisenemisnõudeid mitu korda üle kontrollida. Asja raskendab see, et kuna reeglid on kiires muutumises, on sageli küllalt raske aru saada, mis info hetkel see viimane ja õige on. Sageli on parimad infoallikad lennujaamade ja lennufirmade lehed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles