Armastus ja tume šokolaad hoiavad südant tervena

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA Vanderbilti ülikooli kardioloog Julie Damp väidab, et südame tervisele tulevad kasuks õnnelik lähedane suhe ning tume šokolaad.

Südame tervist mõjutavad tegurid, et õnnelikus abielus olevad inimesed suitsetavad vähem, on füüsiliselt aktiivsemad, nad kogevad vähem stressi ja ärevust ning neil on väljakujunenud sotsiaalvõrgustik, vahendab teadus.err.ee.

Dampi sõnul toetavad uurimused hüpoteesi, et armastav suhe kutsub esile neurohormonaalse muutuse, millel on hea mõju kogu organismile, sest konfliktsete suhete seos suurenenud südame isheemiatõve riskiga on tõestatud.

Samuti avaldavad teadlase sõnul tume šokolaad ja punane vein südamele positiivset mõju, sest sisaldavad flavonoide, mis on antioksüdandid. Kuigi nii šokolaadi kui veini positiivne mõju on veel uurimisjärgus, seostatakse šokolaadi madalama vererõhu ja veresuhkrutasemega ning veresoonte lõdvestumise parandamisega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles