Beebid mõistavad sõnu juba kuuekuuselt

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ühendriikide teadlaste sõnul mõistavad beebid sõnu juba palju varem, kui enne arvati. 

Pennsylvania ülikooli teadlased avastasid, et kuue- kuni üheksakuused imikud mõistavad sõnade tähendusi juba kuid enne, kui nad rääkima hakkavad, vahendab foxnews.com.

Üldiselt on usutud, et beebid mõistavad emakeele helide elemente, kuid mitte tähendust. Teadlased jälgisid testide käigus 33 beebit. Muuhulgas näidati titadele ekraanil kujutisi kahest objektist ning jälgiti nende silmade liikumist, kui lapsevanem küsis näiteks, et kus on õun.

Uuringu kokkuvõttes väitsid teadlased, et imikute pilk jäi püsima õigel vastusel, mis tähendab, et nad oskasid seostada sõna õige objektiga.

Doktor Daniel Swingley selgitas, et varasemalt on läbi viidud mõned uuringud seoses sõnadega ema ja isa, kuid nende uuring keskendus üldistele nimisõnadele, mis viitavad kategooriatele.

Swingley sõnul saadab see signaali vanematele, et beebidega peaks rohkem rääkima, sest nad saavad jutust juba veidi aru. Mida rohkem nad aga teavad, seda enam saavad nad oma teadmisi kasvatada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles