Nimed ei jää meelde? Mälueksperdid jagavad nippe

Ele Kalda
, reporter-toimetaja
Copy
Piinlik hetk, mil taipad, et sul pole õrna aimugi, mis vestluskaaslase nimi on.
Piinlik hetk, mil taipad, et sul pole õrna aimugi, mis vestluskaaslase nimi on. Foto: Shutterstock

Kõigile tuttav olukord: oled seltskonnas ja hetk tagasi sind tutvustati kellelegi. Kuid sulle ei jäänud nimi meelde. Piinlik on küsida ka, nii sa lihtsalt ootad, et keegi seda kordaks ja loodad, et ei teki vajadust tema poole nimega pöörduda.

Spetsialistid on ritta pannud mõned nipid, et sellisesse olukorda enam eales mitte sattuda. Mäluekspert Ron White väidab, et asi pole viletsas mälus, vaid et su mõtted on mujal. Võib-olla sa mõtled: «Mida ta minust arvab? Kas ma oled teda varem kohanud? Kas ma näen normaalne välja?» Sel ajal, kui see kõik su peast läbi käib, on uus tuttav aga jõudnud oma nime öelda. White soovitab selle asemel korrutada endamisi mõtet: «Mis ta nimi on?»

Katie Kermode, kes on kahekordne maailmameister nimede meelespidamises, soovitab nime millegagi seostada. Nime Mari puhul võid sa lihtsalt kujutleda uut tuttavat marju söömas või korjamas. Aga kui nimi nii otseselt ei seostu millegagi, siis võid kasutada näiteks vaid üht silpi nimest või seda pisut muuta, et tekiks see seos, vahendab Unilad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles