PUHKA EESTIS ⟩ Algav nädalavahetus toob igasse Eesti otsa oivalist toitu, aga ka rahmeldavaid roboteid

Naine
Copy
Isutekitaja Läänemaa Toidunädala pildikataloogist.
Isutekitaja Läänemaa Toidunädala pildikataloogist. Foto: Puhka Eestis

Süüa, süüa ja veelkord süüa – just niimoodi võib võtta kokku novembri esimese nädalavahetuse. Sinna juurde veel korralik annus roboteid, natuke sporti ja muusikat ning paar päeva ongi korralikult sisustatud. Ja nagu juba selgeks on saanud, tule üritustele vaktsineerituna ja kanna maski.

Küll novembris on palju toiduga seotud üritusi. Aga kui õues on pime ja märg, ongi väga mõnus end hea söögiga kostitada – see annab elule maitset. Tallinnas käib restoranide nädal. Ilmselt on mõnes kohas veel võimalus liituda. Vaata menüüsid ja vali oma lemmik.

Lõuna-Eestis algas maitsete nädal. 4.-14. novembrini saad nautida 58 toidukoha erimenüüst põnevaid toite, milles on vähemalt ühe komponendina kasutatud eestimaist metsasaadust ning mis koosnevad suuresti kohalikust toorainest. Samuti algab laupäeval Pärnu restoranide nädal, kus saab erihinnaga maitsta 3-käigulisi õhtusööke.

Liigud Pärnust välja ja jõuad naksti Läänemaa Toidunädala üritustele. Jällegi on toidukohad tulnud välja erimenüüdega, kus peaosatäitjaks kohalik tooraine. Õpitubade ja eriürituste valikust leiab endale meelepärase tegevuse igaüks – saab meisterdada, kokata, kuulata ja vaadata ning ennekõike muidugi ka maitsta. Haapsalu ja Uuemõisa Konsumis on avatud kohaliku toidu erilett, kust leiab põnevaid tooteid vürtsmoosist haugihakklihani.

Kui kõht täis, anname vahepeal ka ajule toitu. Nädalavahetusel (R-P) tasub seada sammud Tallinnasse Saku Suurhalli – toimub maailma suurim robootikafestival Robotex. See üritus sobib absoluutselt igas vanuses ja igasuguste huvidega inimestele: tehnoloogia on meie igapäeva ellu niivõrd sisse tunginud, et lausa uudishimu on näha, mida uut on selles vallas loodud ja kuidas robootika abil elu lihtsamaks tehakse. Kusjuures spetsiaalselt Robotexi jaoks on Eestisse saabunud maailma kuulsaim humanoidrobot Sophia. Kas ta tõesti on inimesega väga sarnane? Tule vaata oma silmaga, see saab olema väga huvitav. Nagu ikka, on Robotexil asjalikud töötoad ja tehnoloogia EXPO.

Robotid on vallutanud ka Kiviõli – toimub Robolahing ehk aasta tuliseim robomöll. 6. novembril ootavad sind Kiviõli Keemiatööstuses vinged iseehitatud lahingumasinad, kus puldiga juhitavad või isesõitvad masinad, millele on võistkonnad lisanud mõne relva (näiteks ketassae, tera või purusti). Robotid kohtuvad vingel 64-ruutmeetrisel võitlusareenil ja asuvad üksteisele säru tegema.

Ei tasu nimest ära ehmatada, aga laupäeval toimub legendaarsetel Kekkose radadel Suusahullude Ööjooksumaraton. Kui oleks lund, paneks suusad alla, aga muidu võid raja läbida joostes, kõndides, lapsevankriga või muudmoodi. Osalejad saavad valida ühe, kahe või kolme ringi läbimise vahel ehk 14, 28 või 42 km pikkuse distantsi. Igale lõpetajale omapärane medal, maitsev kõhutäis ja kosutav saun. Üritus algab kell 17 ja lõpeb kell 23.

Muusikahuvilised kogunevad sel nädalavahetusel kas Narva või Tartusse – või külastavad mõlemaid linnu. Neljapäevast laupäevani toimub rahvusvaheline jazz- ja rütmimuusika festival IdeeJazz. Kolm päeva erilisi kontserte, esinejad Saksamaalt, Taanist, Šveitsist, Ungarist ja loomulikult Eestist.

Allikas: Puhka Eestis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles