Friedrich Reinhold Kreutzwaldi, kes kirjutas Eesti rahvuseepose «Kalevipoeg», teab iga eestlane. Palju vähem teatakse tema naist Marie Elisabethi - prisket saksa piigat, kes oli ühtelugu hädas kaasa ümber tiirlevate kaunitaridega ning kes ei sallinud silmaotsaski mehe armastust maarahva vastu. Kõige krooniks tõi mees majja salapärase Maša.

Marie Elisabethi Saedleri (kellest sai hiljem Kreuzwaldi kaasa) mehele panemine ei tundunud esmalt kuidagi õnneks minevat. Neiu vanemad pidasid pansionaati, kuid noored tudengid lipsasid neiu embusest ja kaks kurba neiusilma jäi leinama ja ootama uut sügist. Kuni sattus Saedlerite majuliseks kõhetu ja pikakasvuline meditsiiniõpilane Friedrich Reinhold Kreutzwald. Gustav Suits on arvanud, et selles paariheitmises oli küllap nii «mõtlematut armumist, kui pandilunastamist». 

Nagu kiuste oli Marie Elisabethil ümbruses terve rodu võistlejaid: aiateatri liikmed, vastasmajas elanud Scholtzid, madame Maydell... Tagatipuks tuli Marie Elisabethile täieliku šokina see, kui Friedrich Reinhold Vastseliina mõisast maatüdruku kaasa tõi – noore vene vanausuliste tütre Maša. Mehele olid meeldinud tüdruku «targad lapselikud silmad», aga peagi paisus ka piiga keskkoht...

Loe pikka, põnevat ja intriigiderohket lugu rahvuskangelase kaasa elust.

Kommentaarid (2)
Copy