KEVAD JA PULMAD ⟩ Tavalist meest ja tavalist kleiti ma ei taha!

Foto: Madis Veltman
Annaliis Laidre
, Toimetaja
Copy
  • Abiellumisest unistavad romantilised naised on olemas - mina olen üks neist.
  • Õnne tipul olemise tunnet peab aga toetama õige kleit.
  • EI tahaks abielluda esimese ettejuhtuva tüübiga, kes on võtnud vaevaks ühele põlvele laskuda.

Kevad paneb südamed kiiremini põksuma, armuma ja pulmadest unistama. Mina olengi üks neist tüdrukutest, kes on juba väikesest peale unistanud, et ühel päeval ta abiellub ja saab kanda imeilusat pruutkleiti. Paraku ei ole keegi üritanud mulle sõrmust sõrme panna ja on vähetõenäoline, et see ka lähitulevikus juhtub. Seetõttu otsustasin ohjad enda kätte haarata ning kaaslase puudumisest hoolimata kogeda midagi, mis on tavaliselt käeulatuses vaid peagi tanu alla saavatele naistele. 

Lugu ilmus 2021. Kuna täna algas kevad - armumiste ja pulmade kõrgaeg, avaldame selle taas.

Milline on unistuste kleit?

Minul on unistuste pulmakleidile olnud alati kaks põhikriteeriumit – see peab olema maani ja see peab olema valge. Kui olin pisikene, siis proovisin sageli selga oma ema pulmakleiti ja kujutlesin, kuidas ka mina ühel päeval just selles samas kleidis abiellun. Aastad möödusid, kasvasin suuremaks ning mõistsin, et ema pulmakleit on ajale totaalselt jalgu jäänud. Teadsin, et pean saama omaenda kleidi. Sellise, mis ühtib just minu olemuse ja kehatüübiga.

Päris detailideni ei ole ma oma unelmate kleidi tegumoodi siiski välja mõelnud. Kuna mina ja minu ema oleme mõlemad suured tõsielusaate «Say Yes to the Dress» («Kõige tähtsam kleit») vaatajad, siis tean, et nägemus ideaalsest pruutkleidist võib hetkega muutuda, kui neid lõpuks selga proovima hakatakse. Saates võib näha alatihti naisi, kes sisenevad salongi sooviga leida endale näiteks merineitsilõikega kleit, aga lahkuvad hoopis A-lõikelise kleidiga. Nii et kõige lihtsam viis teada saada, mis tõesti õige tunde tekitab, on proovida!

Foto: Madis Veltman

Tahaks õnne tippu

Muidugi tekib teleekraanilt neid lummavaid kleite ja õnne tipul naisi nähes soov ka ise midagi sarnast kogeda. Samal ajal ei taha mina kindlasti abielluda esimese ettejuhtuva tüübiga, kes on võtnud vaevaks ühele põlvele laskuda. Paraku on üsna tõenäoline, et unistus valgest pruutkleidist ja muinasjutulisest pulmast on ajanud paljude naiste pea segi ja pannud valesid valikuid langetama. Miks muidu on nii palju lahutusi? Selle valguses ei olegi nende uhkete valgete kleitide proovimine ilma kihlasõrmuseta enam nii suur patt, või mis? Feministlikust vaatenurgast on see ehk isegi ainuõige teguviis. Ma ei tea, kuidas teiega, aga minu peas oli see piisavalt veenev argument, et pea püsti pulmakleitide salongi poole sammuda.

Ei tahaks kindlasti abielluda esimese ettejuhtuva tüübiga, kes on võtnud vaevaks ühele põlvele laskuda.

Kokkuvõttes peab tõdema, et see oli väga elevust tekitav, kuid samas vabastav kogemus. Nüüd ei pea puhtalt pruutkleitide selga tõmbamise nimel kaaslast otsima (mis on koroonaviiruse tõttu niikuinii raskendatud) ning saab kerge südamega diivanil vedeleda ja jäätist süüa. Soovitan teistelegi!

Mida arvavad moeloojad? 

«Ma tean, et armastus kestab,» teatab Mammu Couture disainer Maria Tammeorg kirglikult. «Ja tean, et abielud tulevad. Minu võimalus turgutada naisi on pakkuda midagi rohket ja uhket, kleite, mis sisendavad: tegelikult on elu ilus ja sina oled imeline naine! Nii paljud ütlesid, et külmavärinad tulid peale. Ma tahaks uuesti abielluda! Ma olen südamepõhjani rahul, et sain moepublikut äratada ja midagi helget pakkuda. Tuua meie hirmunud ellu tagasi pisarad – õnnepisarad.»

Mammu Couture’i luksus ja naiselikkus, kuid puhtas ja värvivaeses vormis. Sellise kleidiga saab minna mistahes galale, aga miks mitte ka särada oma enda pulmapäeval?
Mammu Couture’i luksus ja naiselikkus, kuid puhtas ja värvivaeses vormis. Sellise kleidiga saab minna mistahes galale, aga miks mitte ka särada oma enda pulmapäeval? Foto: Erlend Štaub/TFW

«Mina ei loe neid tunde käsitööd, see polnud üldse tähtis,» räägib Kristina Viirpalu, KV Couture moemaja hing, kes loob suure tõenäosusega kõige filigraansemaid ja käsitöömahukamaid kunstiteoseid armastuse liitu sõudvatele naistele. Tema luksuslik disan on äratanud tähelepanu ka maailmas ning jõudnud isegi punastel vaipadel kõndivate staaride selga. «Tahan teha midagi, mis oleks tõeliselt hingele. Ja ma olen nii liigutatud tagasisidest, et inimesi tõesti kõnetas ja liigutas ilu.»

Aldo Järvsoo / Embassy of Fashion. Miks mitte täiendada erilist päeva ja õrna kleiti luksusliku ja volüümika keebi või mantliga?
Aldo Järvsoo / Embassy of Fashion. Miks mitte täiendada erilist päeva ja õrna kleiti luksusliku ja volüümika keebi või mantliga? Foto: Erlend Štaub/TFW

Tunnustatud moegeenius Aldo Järvsoo armastabki kõige enam disainida pruutkleite. «Puudid on nii armsad, seda armastust on nii liigutav näha,» jutustab ta. «Mulle meeldib teha tähendusega asju, midagi hingele. Ja leida midagi uut igale naisele - minu arvates on see lihtne, sest iga naine ongi täiesti erinev.» Aldo on üks neid elegantse lihstuse meistriteks, kelle loovus lendab kõrges kaares üle kõigi võimalike piiride. Sest tema neid ei taju. Tema nägemuses võib pruut kanda korsetti või tihedalt taljes pihikut nagu paljud oma unistustekleiti ette kujutavad, kuid altari ette võib südamerahus sammuda ka keha sugugi mitte ahistavas haldjarüüs või sootuks õrnades siidsabades. Pidulikud püksid pruudile - loomulikult! Hiiglaslikud keepmantlid, millest vaimustub tänane maailma kõrgmood, teevad Järvsoo kollektsioonis ilma juba õige mitu aastat. Volüüm koos kergusega lisab luksust ning muudab figuuri isegi veelgi kergemaks ja hapramaks.

Kasulik teada

Pulmi plaanitakse ellu ühe ja ainsa korrana. Sestap tabab mõnd pruuti kiusatus kuhjata ühe kleidi peale kokku kõik kaunistusvõtted ja printsessivisioonid, mis elu jooksul on kogunenud. Teist võimalust ju pole! Et kleit oleks ikka nii ilus, kui olla saab! Elu näitab, et see on ehk ainus kiusatus, millest pulmapäeva kavandades tasuks eemale hoida. Parim kleit ei kraba kõikide pilke endale, vaid tõstab kuningannana esile pruudi selle sees. Tasub kuulata disainerit - tema kogenud silm teab sageli paremini, kuidas seda teha. Suuremat osa eestlannadest on õnnistatud õrna ja värske iluga ja kõike seda raamiv kleit võiks olla pigem lihtne ja tundlik disainiteos kui ülekoormatud, kohev vahukooretort.

Pruutkleit võiks olla kandja ilu raamiv tundlik disainiteos, mitte ülekoormatud, kohev vahukooretort.

Klassikaliselt kavandatakse pruutkleit täispikana, kuid mingeid reegleid siin tegelikult ei ole. Kui graatsiliselt kleidisaba kergitamine tülikas tundub, vali pahkluupikkus või trendikalt eest lühem ja tagant pikem seelikuserv. Sleppides on muidugi erilist veetlust – nii nagu pulmapäev pole mingi niisama-reede, ei pea seda olema ka kleit ning luksuslikult voogav kleidisaba võimendab kindlasti hetke erilisust. Pruudil tuleb ette palju pidulikku kõndimist, seljaga külaliste poole seismist, slepp mõjub neis tegevustest väga kauni ja aristokraatlikuna. Kui plaanid kanda kleiti ka hiljem, siis on kerge seda soovi korral lühemaks teha.

Nagu tavaks on iga pruutkleit just naise unikaalse karatkeri järgi loodud ainueksemplär, mida ei korrata isegi siis kui keegi teist täpselt samasugust soovib. Enamik disainereid teeb siiski mõne erisuse sisse. Kõige erilisemal päeval elus soovib naine kanda ka kõige erilisemat kleiti. 

Kristina Viirpalu lummab imepeente tikandite ja tundlikult võrgutava naiselikkusega. Värvikaart kulges läbi õrna valge, pärli, šampanja ja ihutooni - ka pruutkleit ei pea tingimata olema täiesti valge ega igast vaatest täispikk.
Kristina Viirpalu lummab imepeente tikandite ja tundlikult võrgutava naiselikkusega. Värvikaart kulges läbi õrna valge, pärli, šampanja ja ihutooni - ka pruutkleit ei pea tingimata olema täiesti valge ega igast vaatest täispikk. Foto: Erlend Staub
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles