Kesk-Ameerika kultuuripärl Tikali rahvuspark lummab maiade arhitektuuri ja lopsaka loodusega

Naine
Copy
Tikali rahvuspark asub Kesk-Ameerikas Guatemalas ning seal saab oma silmaga näha maiade tsivilisatsiooni parimaid arhitektuuripärle.
Tikali rahvuspark asub Kesk-Ameerikas Guatemalas ning seal saab oma silmaga näha maiade tsivilisatsiooni parimaid arhitektuuripärle. Foto: Shutterstock

Tikali rahvuspargi keskus on Tikali asula, mis oli kunagi maiade ühe võimsaima riigi keskus. Kaasajal on see paik aga üks tähtsamaid huviväärsusi, mis maiade kunagise tsivilisatsiooniga seotud on.

Kolmandast sajandist kuni üheksanda sajandi lõpuni domineeris Tikal kogu maiade asualal nii majanduslikult, poliitiliselt kui ka sõjaliselt. Tikali elanike arvuks hiilgeaegadel on hinnatud 20–90 000. Sel perioodil suhtles Tikal aktiivselt Kesk-Ameerika mitmete teiste kõrgelt arenenud piirkondadega, sh Ameerika põlisrahvaste kunagise suurima linna Teotihuacániga (mis paikneb tänapäeva Mehhiko alal). Kümnendal sajandil toimus Tikalis suur allakäik ja sama sajandi lõpus hülgasid elanikud Tikali sootuks. Valged kolonistid avastasid Tikali alles 1848. aastal, sest see asus kaugel toonaste kolonistide rajatud linnadest.

Tikalit peetakse sageli tänapäeva Guatemala kõige olulisemaks vaatamisväärsuseks. Tikali suurimaks huviväärsuseks on maiade monumentaalsed ehitised (vanimad neist enam kui 2300 aastat vanad ja kõrgemad ligikaudu 65 m kõrged), või täpsemalt nende ehitiste nüüdisajani säilinud varemed. Tikali säilinud varemed on väga ulatuslikud ja väga mitmekülgsed ning seetõttu paeluvad ka arhitektuurist ja aloost vähe huvituvaid inimesi. Säilinud varemetest tuntuimad ja huvipakkuvaimad on templid, püramiidid ja paleed.

Päikeseturistile võib veel huvi pakkuda fakt, et Tikali päevased keskmised maksimumtemperatuurid on novembrist veebruarini 26–28 °C ja ülejäänud kuudel 29–33 °C.

Pikemalt loe Tikali templikompleksist Reisiguru kodulehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles