Maagiline Atitláni järv: koht, mis on ümbritsetud vulkaanidest ja iidsetest maiade küladest

Naine
Copy
Maaliline Atitláni järv.
Maaliline Atitláni järv. Foto: Shutterstock

Kesk-Ameerika sügavaim, Atitláni järv, paikneb Guatemala edelaosas, Sierra Madre de Chiapase mäestikus. Administratiivselt asub järv Sololá departemangus. 

Lähim suurem asula on Antigua linn (ca 47 tuhat elanikku), mis paikneb linnulennult ca 50 km kaugusel ida pool. Guatemala pealinn paikneb järvest linnulennult ca 70 km kaugusel ida pool.

Atitláni järve peetakse Guatemala kõige ilusamaks järveks ja Guatemala kõige olulisemaks loodusturismi objektiks. Aeg-ajalt on Atitláni järve hinnatud ka maailma ilusaimate järvede hulka kuuluvaks. Järv asub põlisel maiade alal, kuid järve nimi tuleneb hoopis tänapäeva Mehhiko aladel elavate nauade (asteekide ja tolteekide järeltulijad) keelest ja tähendab tõlkes «vete vahel».

Atitláni järv asub merepinnast 1562 m kõrgusel ja järve pindala on 130,1 km². Järve ulatus idast läände on ligikaudu 18 km ja põhjast lõunasse ligikaudu 8 km. Järve suurim sügavus arvatakse olevat 340 m ja keskmine sügavus 220 m. Järves on peaaegu 20 km³ vett. Atitláni järv on tehniliselt võttes äravooluta järv, mis ei ole ühenduses ookeaniga, kuid millest voolab välja kaks lühikest jõge.

Järve lõunapoolsel küljel paiknevad kolm vulkaani. Neist Atitláni vulkaani kõrgus merepinnast on 3535 m ja jalamilt 1735 m. See vulkaan on tegevvulkaan (seni viimane purse toimus aastal 1853) ja pinnavormilt kihtvulkaan. Vulkaan paikneb ligikaudu 11 km kaugusel järvest lõunas. Atitláni vulkaanist mõne kilomeetri kaugusel põhja pool paikneb Tolimáni vulkaan. Selle kõrgus merepinnast on 3158 m. Tolimáni vulkaan on samuti kihtvulkaan. Tema seni viimase purske aeg on teadmata. Atitláni järvest ligikaudu 3 km kaugusel edelas paikneva San Pedro vulkaani kõrgus merepinnast on 3020 m. See on jällegi kihtvulkaan. San Pedro vulkaan on nimetatud kolmest vulkaanist vanim. Tema seni viimase purske aeg on täpsemalt teadmata, kuid ilmselt toimus see enam kui 40 tuhat aastat tagasi.

Atitláni ja Tolimáni vulkaane eraldab San Pedro vulkaanist Atitláni järve kitsas laht. Atitláni järv ise on samuti vulkaanilise päritoluga. See tekkis ligikaudu 84 tuhat aastat tagasi, kui vesi täitis massiivse vulkaanipurske tagajärjel enamiku tekkinud hiiglaslikust kaldeerast. Toimunud vulkaanipurse oli nii võimas, et paiskas tuhka ligikaudu kuue miljoni km² suurusele alale. Seda kindla koostisega tuhka on avastatud USA-s asuvast Floridast kuni Lõuna-Ameerikas paikneva Ecuadorini! Tolimáni ja San Pedro vulkaanid asuvad samuti tekkinud kaldeera sees ning Atitláni vulkaan kaldeera serval.

Loe edasi Reisiguru veebilehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles