NAISTEJUTUD ⟩ Eestis on peidetud vägivalda palju – see on viis, kuidas sa saad enda kogemusest teada anda

Dagmar Lamp
, Postimehe teemaveebide juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Eestis puudub terviklik ülevaade, kui paljud inimesed puutuvad kokku vaimse või füüsilise väärkohtlemisega kodus, tööl ja huvitegevustes. Selleks, et meil tekiks see arusaam, viib statistikaamet läbi seni suurima suhteuuringu «Turvalised suhted pereringis, tööl ja väljaspool», mille tulemused aitavad parandada nii vägivallaennetust kui ka abi pakkumise võimalusi.

Eesti ühiskonna ja iga inimese heaolu tagamiseks on oluline rääkida väärkohtlemisest ning sellega seotud teemadest. Täna teadvustatakse paremini, mida tähendab füüsiline vägivald lähisuhtes, kuid vähem tähelepanu pööratakse väärkohtlemisele tööl, huviringis ja sõpruskonnas. Suhted tööl, trennis või sõpruskonnas moodustavad aga suure osa iga inimese igapäevast.

Kutse küsitluses osalemiseks jõuab enam kui 16 000 elaniku postkasti. Selleks, et statistikaameti uuringutulemused näitaksid ühiskonna tegelikku olukorda, on ääretult vajalik, et kõik uuringus osalema kutsutud võimalusest haaraksid ja uuringus osaleksid. Nii naised kui mehed, noored kui vanad, linnas kui maal. Nii need, kes on väärkohtlemist kogenud, kui ka need, kes seda ei ole. Uuringu küsimustele vastamine võib aidata iseendal aru saada, millised on suhted pereringis, tööl ja väljaspool seda.

Saates on külas psühholoog Karmen Maikalu ning statistikaameti uuringute juht Jana Bruns, kes sel tähtsal teemal lähemalt räägivad.

Saates mainisime ka SMSi teel häirekeskuse teavitamist. Selle teenuse kohta leiad rohkem infot siit: https://www.112.ee/et/juhend/arendused/sms-112

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles