OLED SÜÜDI? ⟩ Pilt on, häält mitte: psühholoogid hoiatavad, et see hävitab lõpuks iga suhte

Dagmar Lamp
, Postimehe teemaveebide juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

See konfliktistiil on paljude anekdootide aluseks. Teate ju küll: pilt on, häält pole... Tegelikult on tegemist hävitava käitumismustriga, mis lõpuks ka kõige parema suhte hävitab.

Konfliktistiile on erinevaid, kuna konflikte tuleb suhetes ikka ette ning me peame neile kuidagi reageerima. On inimesi, kes lähenevad asjale konstruktiivselt ja on koostööaltid, on neid, kes on hakkavad kohe võitlema ja ennast kaitsma ja on neid, kes valivad varjatud võitluse – intriigid, tagarääkimine, saboteerimine, alatud võtted.

Kaks viimast konfliktistiili on muidugi ka kahjulikud, kuid täna räägime lähemalt vältimisest (inglise keeles on kasutusel ka termin stonewalling) – käitumisstiilist, kui inimene eelistab mitte probleemiga tegeleda. «Nn müüride ehitamine juhtub, kui vaidluse või arusaamatuse ajal üks osapool hakkab end välja lülitama, tõmbub vestlusest eemale ning ehitab enda ja kaaslase vahele nähtamatu müüri,» selgitab traumale keskendunud psühhoterapeut Ludine Pierre. Tema sõnul tuleb seda ette siis, kui olukord käib sul üle pea ning su sees tekib psühholoogiline vastus, mis tekitab sinus ebamugavust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles