Tunnista ja mõista oma keelatud mõtteid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Olgem ausad, me kõik mõtleme iga päev millelegi keelatule. Kui me sellele tõeliselt tähelepanu pöörame, võivad oma mõtted meid jahmatada.

Meil kõigil on mõtteid ja impulsse, mida me parema meelega varjaksime oma ema, abikaasa, laste või kellegi teise eest, kirjutas psychologytoday.com. Eriti, kui oleksime poliitikud, ei tahaks me, et teised meie mõtteid kuuleksid.

Soovid võib-olla otsa sõita tülitekitavale töökaaslasele, keda näed juhuslikult parklas enda auto ees kõndimas? Tahaksid veeta kirgliku öö oma partneri parima sõbraga või oma töökaaslasega? Mõni tahaks ilmselt kõrvakiilu anda oma vastuhaukuvale teismelisele või raputada titat, kes öö läbi nutab.

Muidugi saab siia nimekirja lisada veel kõik need söögi- ja joogiimpulsid, millele peame iga päev vastu astuma. Jah, tõesti tahaks üksi ära süüa terve paki küpsised ja peale kulistada pudel veini. Ilmselt mõistate, millest jutt.

Iga minut, mis me ärkvel olles veedame, jookseb peast läbi tohutult palju erinevaid mõtteid. Kõigile nendele ideedele keskendumine oleks häiriv. Keelatud mõtted on elu osa. Mida nendega peale hakata?

Esiteks on oluline märgata, et neid mõtteid tuleb ette, neid on kõigil ning need ei too kahju, kui neid ellu ei viida. Üks olulisemaid oskusi on oma impulsside kontrollimine. Jah, küllap me kõik tahaksime mõnikord terve koogi üksi ära süüa, ülemuse peale karjuda, naabriga magada või lapsele laksu anda, kuid me ei tee seda.

Et impulssidest üle olla, loeme me kümneni ning otsime tervislikke ja produktiivseid võimalusi, kuidas oma tähelepanu kõrvale juhtida. Me üritame oma elukeskkonda kontrollida, leida produktiivseid ja tähelepanu hajutavaid meetmeid või tegevusi, mis viiks me mõtted mujale.

Kõigil on aeg-ajalt keelatud mõtteid, kuid paraku kõik ei saa oma impulsside ohjamisega väga hästi hakkama. Enda ja lähedaste huvides on siiski parem, kui nähakse vaeva, et oma käitumist kontrollida.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles