Gruusia LGBT aktivistid pole hoolimata suurest vägivallaohust võitlust jätnud

Dagmar Lamp
, Postimehe teemaveebide juhataja
Copy
LGTB aktivistid kogunesid Tbilisis 6. juulil, et näidata oma vägivallavastast meelsust.
LGTB aktivistid kogunesid Tbilisis 6. juulil, et näidata oma vägivallavastast meelsust. Foto: ZURAB KURTSIKIDZE/Scanpix

Juulis plaaniti Gruusia pealinnas Tbilisis LGBT pride paraadi, kuid parempoolsed protestijad ründasid aktiviste ja ajakirjanikke, süüdistades neid Gruusia-vastases meelsuses. Viga sai kümneid inimesi ja üks kaameramees peksti brutaalselt läbi ning ta suri saadud vigastusesse. Vägivald ei ole aga LGBT aktiviste peatanud – vastupidi, nüüd suruvad nad veel rohkem, et saavutada võrdset kohtlemist ja võrdseid õigusi.

Raadio Vaba Euroopa rääkis Tbilisi Pride aktivistidega, et teada saada, kuidas olukord riigis seksuaalvähemuste jaoks on. «Ma arvan, et me oleme praeguseks saavutanud veelgi rohkem, kui algselt plaanisime,» ütles aktivist Anna Subeliani. «Ja seda hoolimata sellest, et paraadi ei toimunud ja ma olen kohutavalt kurnatud.»

Paraadi korraldajad planeerisid sündmust ette mitu kuud, suheldes kohalike võimudega ja politseiga, et tagada turvalisus. Nende ettevaatlikkus oli õigustatud, kuna paraadi lähenedes ilmusid tänavatele parempoolsed konservatiivid ja religioossed seltskonnad, kes ähvardasid sündmuse laiali lüüa. Ka Gruusia ortodoksne kirik oli paraadi toimumise vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles