Kolm head nippi, kuidas võidelda tumedate silmaalustega

Dagmar Lamp
, Postimehe teemaveebide juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Kas sulle on mõnikord peeglisse vaadates tundunud, et jume on kuidagi kahvatu, silmaalused see-eest aga tumedad? See võib olla ehmatav avastus, kuid üldjuhul ei ole tarvis väga muretseda.

Lihtsate koduste nippidega võib tumedatest silmaalustest jagu saada. Üldiselt ei ole nimelt see meditsiinilise probleemi sümptomiks.

Kõige tavalisemal juhul on silmaalused tumedad siis, kui inimene on väsinud. Ja võib ka juhtuda, et valgus on vale ning tegemist on vaid laugude varjudega. Ka tasub meeles pidada, et vananedes vajuvad silmad sügavamale, mis tähendab, et varjud tekivadki kergemini.

Mida sa ise ära teha saad? Kui tumedus on kerge või keskmine, siis saab sellest tihti jagu kolmel viisil.

* Külmakompress. Tumedatele silmaalustele aitavad kaasa laienenud veresooned. Hoia silmade peal jahedat kompressi (jahe lusikas, külmutatud herned, külmakott), see aitab veresoontel kokku tõmmata.

* Lisapadjad. Magades tõsta oma pea kõrgemale, see aitab paistetust ennetada.

* Lisaunetunnid. Kuigi lühikeseks jäänud öö ei põhjusta tumedaid silmaaluseid, oled sa sel puhul näost kahvatum ja silmade alused varjud on paremini nähtavad.

Kui siin antud nõuanded ning jumestuskreem abiks pole, siis võid rääkida dermatoloogiga, kes saab pakkuda pikaajalisi lahendusi tumedate silmaalustega võitlemiseks. Olenevalt sellest, mis on olukorra põhjustanud, võib spetsialist soovitada kreeme või laserteraapiat. Mõnel juhul aitab ka keemiline koorimine ning ka ilukirurgia vallas on vahendeid, millega silmade ümbrust ühtlustada.

Kui sul on aga vaid ühe silma all tume sõõr ja isegi paistes ning olukord ei muutu, räägi oma perearstiga, samuti juhul, kui sul on muid sümptomeid ning kahtlustad, et tegemist on tõsisema olukorraga, vahendab Mayo Clinic.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles